Romernas historia

rom 200Romernas historia – Det har funnits romer i Sverige i mer än 500 år, trots det har de aldrig betraktats som svenskar. De är en mer eller mindre bortglömd del av den svenska historien. Idag möter vi romer på gator och torg som ber om pengar. Varför har det blivit så? Varför har vi svenskar haft så svårt att acceptera romernas kultur och historia?

Det finns en handledning med frågor till filmens innehåll och efterföljande diskussionsfrågor.

Se gärna även filmen Rumänien – bakom fördomarna – som också tar upp ämnet romer på ett intressant sätt och kopplar till deras situation i Sverige idag.

Vi träffar romer som berättar om hur de upplever samhället de lever i. Vi får även veta mer om ett skolprojekt i Rumänien för att få fler romska barn till skolan.
Vi träffar även Dragos som kom till Sverige från Rumänien när han var liten. Han berättar om hur han ser på svenskarnas bild av Rumänien.

Vill du läsa mer om romernas historia? Hur är det att vara svensk rom idag?  Se hemsidan www.romernashistoria.se, framtagen av Romska Ungdomsförbundet.

Ur Lgr11, syftet för ämnet Historia:

Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att tillägna sig en historisk referensram och en fördjupad förståelse för nutiden. De ska också få möjlighet att utveckla en kronologisk överblick över hur kvinnor och män genom tiderna har skapat och förändrat samhällen och kulturer.

Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser.

Ur Lgr11, syftet för ämnet Samhällskunskap:

Eleven ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,
  • reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s