Skärmtid

Skärmavbild 2016-01-18 kl. 14.42.13Skärmtid – pekplattor, smartatelefoner, datorer  – en film för barn från ca 7 år, om att spendera mycket tid framför en skärm.

De barn som växer upp idag tillhör den första generationen somtycker det är självklart med läsplattor och smarta telefoner. Men vad är möjligheterna och farorna? Med ett knapptryck kan man få se häftiga klipp och grafiken blir bättre och gör spelen mer verklighetstrogna. Många barn föredrar idag att sitta ensamma hemma framför en skärm istället för att vara sociala och träffa sina kompisar och vara ute och leka. En ung människas kropp behöver röra på sig för att må bra. Hjärnan presterar bättre efter fysisk aktivitet. Dessutom kan man bli närsynt av att sitta för mycket framför en skärm. I filmen intervjuas barn i olika åldrar som berättar om hur de använder sina läsplattor, datorer & smarta telefoner. När är det okej att spela och hur länge i sträck kan man sitta framför en skärm? Vad skiljer killar och tjejer åt när det gäller skärmtittande? Filmen ger svaren. De gör ett besök hos en optiker som testar synen på en pojke i 10-års åldern som har fått förändrad syn på grund av mycket tid framför olika skärmar. Spelscener i filmen visar på olika situationer ur vardagen och fungerar som en grund för diskussion.

Länk till handledning

Kan säkert med fördel användas även på föräldramöten för bra diskussioner. För en mer nyanserad diskussion bland föräldrarna hänvisar jag även till Elza Dunkels sida – Net Nanny. Elza Dunkels är bra på att lyfta fram de många fördelar som finns med de digitala verktyg som barn och ungdomar har ständig tillgång till idag.