Den stora utvandringen

denstorautvandringenNu kommer äntligen en pedagogisk film som handlar om varför så många emigrerade till USA under andra delen av 1800-talet och hur det gick för dem underresan och efter de kommit fram.

Den stora utvandringen handlar om åren mellan 1840 och 1914 när ca 1,5 miljoner svenskar utvandrade till Nordamerika. Drygt hundra år senare upplever Europa åter igen stora förflyttningar av människor, den här gången till bland annat Sverige. I den här filmen får vi följa en familj som bryter upp när desperationen är som störst på grund av torka och skördar som slagit fel.

Vilhelm Moberg har ju också skildrat detta väl i sina skönlitterära böcker Utvandrarna och Invandrarna. Vill du veta mer om honom som författare? Se tidigare blogginlägg

Ur Lgr11, det centrala innehållet för ämnet Historia i år 7-9:

Olika historiska förklaringar till industria- liseringen, samt konsekvenser för olika samhällsgruppers och människors levnadsvillkor i Sverige, Norden, Europa och några olika delar av världen. Migration inom och mellan länder.

Vad historiska källor kan berätta om människors och gruppers strävan att påverka och förbättra sina egna och andras levnadsvillkor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s