Så bör skolan ta ansvar för nätmobbning

Det-handlar-om-oss-Natet-den-nya-fritidsgarden_rsp960Efter ett lov kan det ha dykt upp konflikter eller händelser som uppstår/skett under ledigheten. Många gånger har det skett saker på nätet som kan vara svåra att handskas med i skolan. Men även om det gäller händelser som skett på fritiden, så kommer det beröra skolan också. Vad har skolan för ansvar när det gäller nätmobbning och vad kan man göra som pedagog/ skola?

Barn och ungdomar tillbringar mycket av sin tid på sociala medier och i spelvärlden, platser där vuxna ofta är frånvarande. I programmet Nätet – den nya fritidsgården ger  både mobbade och experter exempel på hur man kan agera mot mobbning på internet.

På internet formar ungdomar idag till stor del sitt sätt att vara och relatera till andra. Här formas även värderingar och normer. Problemet är att i dessa världar är vuxna sällan närvarande. Jesper Englin från Sverok pratar om det viktiga i att uppfostra sitt barn på nätet. Gör man inte det är det som att man uppfostrar sitt barn bara halva tiden. Beteendevetaren Olle Cox menar att skolan har ett ansvar för mobbning som sker utanför skoltid om det påverkar eleven i skolan.

Programmet är 28 minuter långt och kan användas som diskussionsunderlag för arbetslaget/skolan om hur ni vill hantera dessa frågor. Det ingår i programserien Det handlar om oss som är en programserie för vuxna om mobbing och hur det angår oss alla. Läs mer om den serien i ett tidigare inlägg