Tips på spelfilm på DVD för gymnasiet

Under hösten har det fyllts på med många spelfilmer i Mediakatalogen. Då det fortfarande inte går att få tag på alla filmer i strömmande format, finns några av titlarna bara på DVD. Dessa filmer bokas i mediakatalogen. Se instruktionsfilm här .

Idag tipsar jag om 8 filmer som passar främst för elever i år 7-9, men givetvis kan filmerna passa även andra åldrar.

Klicka på bilden för att komma till filmbokningen.

Missa inte fler nya filmtips på DVD för år 1-3, år 4-6 och år 7-9.

Agora

AGORA utspelas i 300-talets Alexandria, där filosofen Hypatia undervisar på stadens berömda bibliotek. Hypatia brinner för vetenskapen och är på väg att avslöja mysteriet kring solsystemet, århundraden före Copernicus och Galileo. Men hennes arbete hotas av kristendomens framväxt och konflikterna mellan kristna och hedningar. Efter att kejsaren konverterat får den kristna minoriteten i Alexandria större makt och startar våldsamma upplopp på gatorna och inbördeskrig utbryter. Mitt i detta kaos slits Hypatia mellan två män: hennes slav Davus och den ädle eleven Orestes.

Flickorna i Dagenham

Flickorna i Dagenham, en rörande rolig komedi om kvinnokamp i 60-talets England. Vi följer den karismatiska bilsätessömmerskan Rita OÉGrady som med en okuvlig självsäkerhet och charm lyckas mobilisera den kvinnostrejk på Ford Motor Company som blir avgörande för jämställdheten idag. Flickorna i Dagenham är utan tvivel årets feel good-film och den kommer att få dig att jubla, skratta och gråta. Filmen är baserad på händelserna runt strejken 1968 som kvinnorna på Fords bilfabrik i Dagenham genomförde i protest mot sexuell diskriminering

Nawals hemlighet

En oförglömlig historia om trasiga familjeband, djupt rotat hat och varaktig kärlek. En mors sista önskan att få upprättelse efter sin död, skickar tvillingarna Jeanne och Simon på en resa till ett krigshärjat Mellanöstern för att finna sanningen om sin trassliga bakgrund. I jakten på en bror och far de aldrig mött, uppdagas sakta deras mors skakande hemlighet.

Interstellar

Interstellar utspelar sig i en nära frantid när människan inte längre kan leva på jordens tillgångar. En grupp forskare och upptäckare får det viktigaste uppdraget i mänsklighetens historia: att resa bortom vår galax för att utforska om vi har en framtid bland stjärnorna. En fantastisk och oväntad film om bl.a. tid.

Inside Job

Den globala finansiella krisen 2008 kostade miljontals människor jobb, hem och besparingar. Krisen kostade över 20 biljoner dollar och resulterade nästan i en global finansiell kollaps. Inside job är en dokumentär som berättar den chockerande historien om hur det kunde ske samt vad som låg bakom kraschen. Genom forskning och djupgående intervjuer med nyckelpersoner som politiker, journalister och finansiella ”insiders” tar filmen reda på hur den finansiella krisen var möjlig. Resultatet är skrämmande och visar på en skurkaktig industri och dess korrumperade relationer som påverkat allt från politik och lagstiftning till den akademiska världen.

Margin Call

MARGIN CALL utspelar sig i finansvärlden under ett riskfyllt dygn i början av den globala finanskrisen 2008, som föregående film , Inside Job,  handlar om. Finansanalytikern Peter Sullivan kommer över information som pekar på att företaget riskerar att gå omkull. Det blir startpunkten för en berg- och dalbanefärd med snabba finansiella och moraliska beslut som leder till att alla inblandade snart står på randen till en katastrof.

Words and Pictures

I den smarta och romantiska komedin Words and Pictures möter vi två lärare vars rivalitet leder till en tävling där skolans elever ska avgöra vad som är viktigast – ord eller bild?

Food Inc

Vad vet vi egentligen om maten vi köper i snabbköpet och på stormarknaden och serverar våra familjer? I FOOD, INC. kartlägger producenten/regissören Robert Kenner och författarna Eric Schlosser (Fast Food Nation) och Michael Pollan (The Omnivore”s Dilemma) de krafter som styr livsmedelsindustrin, en industri som ofta sätter förtjänsten framför såväl konsumenternas hälsa, böndernas uppehälle, de anställdas säkerhet som vår miljö. Dokumentären avslöjar överraskande ? och bitvis chockerande – sanningar om maten vi äter och hur den produceras.

För fler tips på spelfilmer…sök på kategori spelfilm! Eller kolla på dessa åldersindelade inlägg jag gjort tidigare, år 1-3, år 4-6, år 7-9 och gymnasiet!

WordPress.com-logga