Martin Luther och reformationen

För snart 500 år sedan spikade Martin Luther upp sina 95 teser på porten till kyrkan i Wittenberg Det blev startskottet till de största förändringar för världens största religion – kristendomen skådat. Men vem var han? Och varifrån kom hans brinnande önskan om förändring? Han var en man som kom att betyda mer än någon annan för kristendomen.

I mediakatalogen finns både en både en pedagogisk film på 15 minuter om hans liv och vad han ville åstadkomma, samt en spelfilm om Martin Luther.

lutherFilmen Luther berättar om en händelserik, färgstark och revolutionär tid mitt i brytningen mellan medeltid och renässans. I händelsernas centrum står den tyske munken och prästen Martin Luther (1483-1546). Martin Luther är en man full av visioner. När han en stormig dag skonas från ett blixtnedslag tar han det som ett Guds tecken och avbryter juridikstudierna för att bli munk i Augustinerordern. Livet i klostret är fyllt av kamp och sökande. Luthers starka gudstro och hans intensiva bibelläsning får honom att tvivla på de religiösa föreställningar som råder. Det börjar gnissla rejält mellan honom och det ledande skiktet inom katolska kyrkan när han 1517 spikar upp sina 95 teser, riktade mot handeln med avlatsbrev, på dörren till slottskyrkan i Wittenbur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s