UR dokumentärer – HBTQ

Några fler rekommenderade godbitar ur URs senaste dokumentärer.  Den här gången gäller det filmer som handlar om HBTQ-frågan ur olika perspektiv. Dokumentärerna är inte skapade specifikt för skolbruk, men fungerar utmärkt som ett diskussionsunderlag och för att upptäcka vår omvärld på nya sätt.

Jag är flicka, sa pojken
Jag är flicka, sa pojken/UR2007 föder Mónica Gabriela Mansilla två tvillingpojkar i Argentina. Den ena är mycket orolig under spädbarnstiden. Så snart barnet kan tala berättar han för mamman att han är en flicka, en prinsessa. Om nätterna går pojken upp och klär på sig kjol för att få vakna som flicka. Hon kallar sig Luana. Föräldrarna försöker till en början att få Luana att vara mer pojkig. Men efter att ha sett en film och fått höra talas om andra barn i samma situation bestämmer sig mamma Mónica Gabriela Mansilla för att stötta och tro på sin dotter.

Ryan Cassatas första kärlek

Ryan Cassatas första kärlek/UR

Alexis föll för Ryan första gången hon såg honom på ett läger i San Francisco. Då visste hon inte att han var transsexuell. Deras relation är djup men inte oproblematisk. Ryan förklarade vid 12 års ålder för sin mamma Fran att han var pojke. Hon blev först chockad, men efter en månad accepterade hon situationen och började hjälpa Ryan i processen att bli man. Samtidigt med den processen har Ryan problem i relationen med Alexis. Han är svartsjuk och misstänksam mot dem som uppvaktar Alexis och är födda pojkar. Hur skall han räcka till?

Transpersoner – att vara den man är

Transpersoner - att vara den man är/UR

Att acceptera sig själv och hitta sin identitet kan vara en smärtsam process, särskilt om man bryter mot samhällets normer. Vi möter transpersoner som berättar om rädsla, utsatthet och andras okunskap. De berättar om fördomar de möter i vardagen, där ett toalettbesök kan innebära problem. Men det handlar också om lyckan i att ha hitta sin identitet och att vara stolt över den man är.

Queer i Bibelbältet

Queer i bibelbältet/UR

Tulsa i Oklahoma är en liten amerikansk stad med mer än 2000 kyrkor. Den konservativa evangeliska protestantismen spelar en viktig roll som en del av kulturen med förväntningar på att gifta sig, ha en perfekt familj och dela den amerikanska drömmen. Här träffar vi Beni, Chris och Larissa, som var och en har sökt sig till Openarms Youth Project, den enda ungdomsgården och fristaden för homosexuella och transpersoner i Tulsa. De har alla haft det tufft och kämpar för rätten till sin identitet och att accepteras precis som de är. Vi möter även ”D”, 16 år, som har försummats och misshandlades större delen av sitt unga liv. I klubben finner ”D” trygghet och får hjälp att gå vidare med det liv som han äntligen kan börja forma.

Att komma ut som tonåring

Att komma ut som tonåring/UR

Genomsnittsåldern för att komma ut som homosexuell i England är 15 år. Även om man är trygg i sig själv och är säker på sin sexualitet så kan man tvingas hantera andras fördomar. Vi möter fem ungdomar som kommit ut och berättar om sina upplevelser. Bland dem pratar vi med 14-åriga Cariad, som nyligen kommit ut, men som vetat om att hon varit lesbisk sedan hon var 9 år. Hon har mobbats i skolan, men också bidragit till att fler vågat komma ut.