Atmosfäriska processer

atmosfäriska processerVi har det tunna skiktet av luft runt jorden att tacka för livet som vi känner det. Utan det skulle vi inte ha något att andas, och det skulle aldrig regna eller blåsa. Det tunna skiktet kallas för atmosfären, och är i sin tur uppdelat i flera olika lager. I filmen Atmosfäriska processer får vi lära oss mer om de olika lagrens funktion och betydelse. Vi får en djupare förståelse för vattnets roll och kretslopp. Mycket måste fungera för att vi ska ha ett klimat som det går att leva i.

Men vad händer om balansen rubbas? Lär mer om hur atmosfären skyddar oss från solens farliga strålar, och hur den bevarar värme så att vi inte fryser ihjäl. Fundera också över den obehagliga insikten att jorden värms upp mer än den borde. Det skyddande gasskiktet tunnas ut på grund av mänsklig aktivitet. Vad innebär det för livet på jorden. Hur kan det stoppas?

Handledning till filmen hittar du här

Filmen kopplar till Lgr11 i Fysik och i Geografi även för Gy11.

Ur det centrala innehållet för ämnet Fysik i år 7-9:

Väderfenomen och deras orsaker. Hur fysikaliska begrepp används inom meteorologin och kommuniceras i väderprognoser

Ur det centrala innehållet för ämnet Geografi  i år 7-9:

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Kartan och dess uppbyggnad med gradnät, färger, symboler och olika skalor. Topografiska och olika tematiska kartor.

Metoder för att samla in, bearbeta, värdera och presentera geografiska data, till exempel om klimat, hälsa och handel, med hjälp av kartor, geografiska informationssystem (GIS) och geografiska verktyg som finns tillgängliga på Internet, till exempel satellitbilder

Ur det centrala innehållet för ämnet Geografi i gymnasiet:

Jordens naturgeografiska och geologiska byggnad, utveckling och förändring över tid och rum. Processer i mark, vatten och luft , hur de samverkar och ger upphov till varierande naturlandskap på jorden samt hur och varför de förändras över tid. Människans användning och omvandling av naturlandskapet och utveckling av olika kulturlandskap över tid. Analys av naturliga hot, risker och samhällets sårbarhet.

En klimatförändrad värld. Jordens klimat samt klimatets variation och föränderlighet över olika tidsperspektiv. Klimatklassificering. Klimat förändringens konsekvenser för naturlandskapet, samhällsutvecklingen och människans livsvillkor, lokalt och globalt. Vattenresurser och utvecklingsfrågor

Vill du lära dig mer om vattnets kretslopp? Eller väder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s