När man pratar om Sverige under kalla kriget brukar man säga att Sverige var ett stolt neutralt land, som stod utanför allianser med NATO och Sovjetunionen. Ett starkt land som öppet kunde kritisera andra länders agerande. Men är det verkligen hela bilden?
Den här filmen visar med historiska arkivbilder, intervjuer och grafik, en bild av Sverige om hur man egentligen agerade under kalla kriget. Var vi så neutrala och alliansfria som många tror?
Innehåll:
- Efter andra världskriget
- Den svenska neutraliteten
- Tyst medgivande
- Sverige idag
Handledning till filmen hittar du här
Filmen kopplar till flera delar i ämnet historia i Lgr11, men är t.ex. ämnets syfte:
Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser. Eleverna ska genom undervisningen även ges förutsättningar att utveckla förmågan att ställa frågor till och värdera källor som ligger till grund för historisk kunskap. Undervisningen ska vidare bidra till att eleverna utvecklar förståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar.
Och mer specifikt till det centrala innehållet för ämnet Historia, år 7-9:
Kalla krigets konflikter, Sovjetunionens sönderfall och nya maktförhållanden i världen.
Se även inlägget om programet Sverige i historien – Neutral till varje pris? – Om hur Sverige förhåll sig till omvärlden under andra världskriget.
Ytterligare en film finns om Kalla kriget –
I över 40 år fick mänskligheten leva i skuggan av en kamp mellan två fientliga block, som leddes av USA respektive Sovjetunionen. Båda ansåg att de hade det bästa politiska systemet och den bästa ideologin, och konkurrerade med varandra genom militära, ekonomiska, vetenskapliga och även kulturella projekt. Motsättningarna påverkade världens alla länder och orsakade flera konflikter. Det fanns en risk att det skulle utbryta ett kärnvapenkrig mellan de båda blocken. Det är det här som kallas ”det kalla kriget”.