UR dokumentärer – historia

Vi överlevde Hiroshima/UR

Vi överlevde Hiroshima

Den 6 augusti 1945 är en dag världen aldrig glömmer. Den första atombomben fälldes över Hiroshima. Fotografen Yoshito Matsushige befann sig i sin bostad tre kilometer från platsen där atombomben föll. Han gav sig ut och dokumenterade vad som återstod av staden och fotade överlevande med svåra skador. Fotona publicerades inte då, eftersom det ansågs kunna skada moralen hos den japanska befolkningen om de fick se krigets verklighet. Här möter vi några av de överlevande som berättar om sina upplevelser av atombomben. Många kan fortfarande inte förstå hur de klarade livet när 70 000 av stadens invånare omedelbart omkom.

14-svyle-22406055378b9daae48Guld på flykt

Adolf Hitler skickar i början av 1938 sina trupper till Österrike. De ockuperar landet och plundrar dess nationalbank på allt guld. I Danmarks nationalbank väcks en oro och i september 1938 börjar den danska regeringen planera för att bringa sitt guld i säkerhet. Även Norge och Sverige dras in i planerna då inga av de nordiska länderna kan anses vara trygga. I 75 år har de nordiska centralbankernas samarbete för att rädda guld från att hamna i nazisternas händer varit en välbevarad hemlighet. Nu berättas historien för första gången.

Kvinnorna som utvecklade USA : Nya ideal/URKvinnorna som utvecklade USA

Säsong 2. En historisk överblick av utvecklingen för kvinnor inom olika verksamheter under 1900-talet. Hur har deras möjligheter att avancera, påverka och styra sett ut? Framstående och nytänkande kvinnor från olika branscher delar med sig av personliga upplevelser, livserfarenheter och tankar om yrkesutveckling.

Teman för den nya säsongen är komedi, Hollywood, rymden, affärsvärlden, politiken och krig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s