Livet i mattelandet

nwywxej9ly5lxvdkd937Idag är det premiär! Efter succén Livet i Bokstavslandet kommer nu Livet i Mattelandet!

Nu tas barnen med in i en lustfylld värld späckad med humor och matematik. Det mekas med trasiga siffror och fixas med specialbeställningar från Räknebageriet. Teresa , Kaxi, Uno och Kvartz som arbetar i Matematikrestaurangen bjuder på ny underhållning varje kväll. Tydliga pedagogiska mål ihop med färgstarka karaktärer och lekfulla scener gör matten rolig och begriplig. Serien är en del av UR:s mattesatsning 2015.
Livet i Mattelandet gör lärandet kul och lustfyllt för de barn som håller på att upptäcka matematikens värld. I Mattelandet handlar nämligen allt om matematik, invävt i komik. I skruvade men ändå vardagsnära situationer konfronteras Mattelandets invånare med olika matematiska problem – som ofta visar sig ha flera olika lösningar. Ordmekanikerna Primus och Zero mekar med trasiga siffror, gurun Nin Ja delar lika på saker i Bråktemplet, Bagaren Bullino och stammisen Janis hjälper kunder som beställt speciella uträkningar i Räknebageriet och väktaren Måttstocken håller ordning i Geometribanken – där Mattelandets allra dyrbaraste geometriska former förvaras. Seriens röda tråd är restaurangpersonalen Teresa, Kaxi, Uno och Kvartz som står för underhållningen. I varje avsnitt måste de förbereda ett framträdande på det tema som restaurangchefen Renée ger dem. Samtliga roller spelas av skådespelarna Evin Ahmad, Henrik Johansson, Johan Ulveson, Liv Mjönes och Fransesca Quartey.

Alla sketcher bygger på pedagogiska moment. Tydlighet, repetition och de återkommande karaktärerna ska skapa ett naturligt och konkret sammanhang åt ett ämne som för många är abstrakt. Seriens pedagogiska plattform har tagits fram i samarbete med pedagoger och forskare, bland annat från Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) och Stockholms universitet.

Serien är uppbyggd så att den fungerar både för de barn som precis har börjat med matte och de som kommit lite längre. Den är gjord för barn i 6-7 årsåldern, men även yngre och äldre barn kan ha glädje av den.

Mer om UR:s mattesatsning
Nu gör UR en efterlängtad satsning på matematik. Matematik är ett kärnämne och goda baskunskaper är grundläggande för att förstå och delta i ett demokratiskt samhälle. Förståelse för matematiskt tänkande byggs redan från tidig ålder, därför producerar UR två pedagogiska serier som riktar sig till förskolan samt förskoleklass och åk 1. Med inspiration och kunskap från UR:s framgångsrika satsning på läs- och skrivinlärning har UR nu producerat Livet i Mattelandet och radiodramatiseringen Meka med 1,2,3. Därtill görs serien Spegelvänd som riktar sig till årskurs 5 och Livets hårda skola som ska stärka föräldrar och deras roll i barnens lärande.

Livet i Mattelandet är en serie som ska göra matte roligare och underlätta undervisningen. Serien riktar sig till barn i årskurs F-1.
Skärmavbild 2015-11-12 kl. 23.13.46Meka med 1,2,3 är en radiodramatisering som på ett lustfyllt sätt leker med olika matematiska frågor. Serien vänder sig till barn i förskoleåldern.
Spegelvänd är en serie som väver samman mystik, matematik och äventyr. Karaktärerna Li, Amina och Greger ska i varje avsnitt försöka lösa olika matematiska problem. Serien riktar sig till barn i årskurs 5 och har premiär under vintern 2015/2016.
Skärmavbild 2015-11-12 kl. 23.12.14Livets hårda skola är en serie som ska stötta och inspirera föräldrar att hjälpa sina barn med matten. För Musse Hasselvall gick det inte så bra i skolan, särskilt inte på mattelektionerna. Nu vill hans guddotter ha hjälp med matteläxorna. Musse vill vara till hjälp men först måste han ta tag i sina egna kunskaper. Han bestämmer sig för att sätta sig bakom skolbänken med de andra femteklassarna i guddotterns klass. Det blir många skratt och en inre resa för Musse innan han kan bli den förebild och det stöd som han vill vara. Serien har premiär onsdag den 11 november.

Information och bilder hämtade från ur.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s