Världen enligt H&M

H&M_Festival_Walk_StoreI programmet Världen enligt H&M får vi följa med på en resa tillsammans med H&M och titta närmare på de etiska ställningstagande som man ständigt måste ta i klädbranschen.

Genom att erbjuda moderiktiga kvalitetskläder till rimliga priset har H&M förändrat detaljhandeln. I deras klädbutiker runtom i världen säljs kläder och accessoarer till ett värde av cirka hundrafemtio miljarder årligen. Men bakom den vänliga fasaden finns en kontroversiell tvetydig etisk sida av de globala affärernas praktik. Vi kliver in i H&M:s prisvärda glamourvärld. Det är en resa som tar oss från Europa till Asien och sedan till Etiopien – och det visar sig inte vara alls så glamoröst. I filmen kommer olika personer till tals, dels fabriksarbetare i Bangladesh, dels H&M:s talesperson i Sverige. Filmen har visats i många länder.

Kapitel:

1. Arbetsmiljön för arbetare i Bangladesh samt H&M:s kommentarer till filmarnas faktauppgifter. (00:00 – 31:17)
  2. Situationen i Etiopien samt H&M:s etablering där. (31:18 – 58:47)

En handledning hittar du här som innehåller förslag på hur du kan bearbeta programmet i klassen och många länkar för att ta reda på mer, men också uttalande gjorda av H&M i samband med att de fick bemöta den kritik som framförs mot dem i filmen.

Ur Lgr11 , centralt innehåll i ämnet Samhällskunskap för år 7-9:

Hur hushållens, företagens och det offentligas ekonomi hänger samman. Orsaker till förändringar i samhällsekonomin och vilka effekter de kan få för individer och grupper

Hur länders och regioners ekonomier hänger samman och hur olika regioners ekonomier förändras i en globaliserad värld

Ur Lgr11 , centralt innehåll i ämnet Biologi för år 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling

Ur Lgr11 , syfte för ämnet Hem- och konsumentkunskap i år 7-9:

Genom undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att […] värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Programmet kopplar även till ett flertal punkter i det centrala innehållet för ämnena Samhällskunskap och Naturkunskap i GY11.