Pride

images-10Vid Prideparaden i London i juni 1984 möts Mark, en av ledarna inom gay- rörelsen, och den unge Joe som ännu inte vågat komma ut inför sin familj men som nu av en händelse dras med i Pridetåget. Joe blir en del av den grupp aktivister som samlas i en bokhandel i London där de tänker ut strategier för sin kamp. Mark, som just hört Thatchers tal, föreslår att de skall samla in pengar för att stötta gruvarbetarna. Han anser att de, precis som gayrörelsen, är förtryckta på samma sätt av Thatcher, skvallerpressen och polisen.

De bildar gruppen LGSM, ”Lesbians and Gays Support the Miners”, men pamparna i gruvfacket är tveksamma till att ta emot stöd från dem. Gruppen vänder sig därför till en liten by, Onllwyn, i södra Wales där de i inhyrda minibussar personligen överlämnar sitt bidrag. De tas emot av gruvarbetaren Dai som välkomnar dem hjärtligt. Alla i byn är dock inte lika positiva. Medan Dai argumenterar för gemensam kamp ser invånarna på de nyanlända inkräktarna med misstänksamhet.

Pride skildrar på ett humoristiskt sätt konflikter, klasskamp, tolerans och empati under gruvarbetarstrejken i Storbritannien 1984 – 85. Under filmens lättsamma ton finns ett allvar som öppnar för viktiga samhällsfrågor; Hur kan en bli starkare genom att vara öppen? Hur bejakar vi varandras olikheter? Hur kan en utvecklas individuellt och som en del av ett kollektiv? Hur har samhället förändrats sedan 80-talet? Vad kan vi lära oss i dag av det samarbete som filmen handlar om?

Hitta en handledning till filmen här

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s