Vinklad historia – direktsändning från månen

hqdefault-420 juli 1969. De första stegen på månen. Arkivbilder visar att Apollo 11:s avfärd noga dokumenterades. 3000 journalister bevakade händelsen. Ljuset riktas mot hur händelsen bevakats i amerikanska medier och belyser samtidigt den rymdkapplöpning som under perioden pågick mellan ryssar och amerikaner. Dokumentärfilmserien Vinklad historia guidar oss genom kända historiska skeenden från 1900-talet. Den berättar och skärskådar de allra minsta detaljerna och visar filmbilder som tidigare har varit glömda eller censurerade. Greppet att skildra samma händelse utifrån olika filmares material, gör det möjligt att se nya mönster. Centrala händelser från 1900-talet diskuteras utifrån hur olika länder och upphovsmän har skildrat dem. Vad är fakta och vad är PR? – direktsändning från månen

Ett intressant sätt att upptäcka hur medier styr vårt sätt att uppleva världen omkring oss och hur lätt det är att vinkla historier på olika sätt.

Handledning hittar du här

Ur Lgr11 syftet för ämnet Historia:

Genom undervisningen i ämnet historia ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap, reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Ur Lgr11 det centrala innehållet för ämnet Samhällskunskap  i år 7-9:

Mediernas roll som informationsspridare, opinionsbildare, underhållare och granskare av samhällets maktstrukturer

Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel en dags tidnings olika delar.

Nyhetsvärdering och hur den kan påverka människors bilder av om-världen.

Ur Lgr11 syftet för ämnet Bild :

Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.

Eleven skall också ges förutsättningar att utveckla förmågan att : analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Ur Gy11 kursen Medier, samhälle och kommunikation:

Undervisningen i ämnet medier, samhälle och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om kommunikation ur ett samhällsperspektiv. I undervisningen ska eleverna även ges möjlighet att arbeta med historiska skeenden för att på så sätt kunna anta ett historiskt perspektiv på massmediers utveckling

Det finns även fler avsnitt

Kärnvapenproven i Bikini 1946  – hur gick det egentligen till? Om öbor som fick flytta med löfte om att flytta tillbaka, men det uppfylldes aldrig. Fejkade informationsmöten mm

Buffalo Bill 1910 – En inblick i Amerikas historia via Buffalo Bill. Hur var egentligen hans förhållande till de infödda indianerna och hur var det egentligen med hans filmkarriär?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s