15 saker du inte visste om svampar

fil7285Läran om svampar kallas mykologi. I ett specialbyggt laboratorium, med hjälp av ny teknik, bjuder Professor Richard Fortey in oss att ta del av en värld som få av oss vet existerar. Ändå är allt liv på jorden beroende av svamparnas speciella förmågor. Filmen 15 saker du inte visste om svampar – visar hur svampar kan användas för allt möjligt – från förpackningar till medicin. Svamparnas egenskaper öppnar ständigt upp för nya möjligheter inom bl.a. naturvetenskap, medicin och teknik. I filmen får du veta (minst) 15 saker som du (antagligen) inte visste om svampar sen tidigare. Några svamp-hemligheter har aldrig filmats förut och bilderna är ofta spektakulära! – Hur kan världens snabbaste organism vara en svamp? – Hur kan svampar användas som förpackningar och ersättare av plast? Filmen kan visas i sin helhet, men det går även att visa avsnitten separat. Mer information om innehållet hittar du i handledningen.

 

Ur Lgr11 det centrala innehållet för ämnet Biologi, år 4-6:

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen

Ur Lgr11 det centrala innehållet för ämnet Biologi, år 7-9:

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s