UR dokumentärer – vår omvärld

Under hösten har det kommer en hel del nya spännande dokumentärer från UR. De är inte gjorda för att användas i skolan, men kan många gånger vara mycket användbara i undervisningssammanhang. Här kommer några förslag på filmer som ni kanske tycker passar era elever…Fler tips kommer vid senare tillfälle!

Skärmavbild 2015-10-13 kl. 09.47.31Kvinnors liv och möjligheter

Journalisterna Nicholas Kristof och Sheryl WuDunn är engagerade i kvinnors rättigheter. De reser runt i världen och möter individer och organisationer som driver projekt för kvinnor. De träffar flickor som räddats från prostitution och får förståelse för betydelsen av att skipa rättvisa när kvinnor utsatts för våld. Vikten av kvinnors rätt till utbildning lyfts fram. Om flickor i fattiga länder får utbilda sig förbättras livet i många fattiga familjer.

Skärmavbild 2015-10-13 kl. 09.52.43Välkommen till vårt kollektiv

I den andra säsongen av serien Välkommen till vårt kollektiv återvänder vi till huset i Brighton där fem unga med funktionshinder bor tillsammans. Vi följer Lewis, Lucy, Sam, Hilly och Megan i deras vardagsliv, på jobbet, i skolan, på fest och på dejt, genom livets sorger och glädjeämnen. Avsnitten berättas av ungdomarna själva i en varm och humoristisk ton.

Skärmavbild 2015-10-13 kl. 09.52.21Världen

Dokumentärfilmer från hela världen som berör och överraskar, där den enskilda människan är i fokus i små och stora händelser. Filmerna är valda för att ge insikt och kunskap om vår omvärld, med fokus på ämnen och händelser som sällan skildras i svenska medier.

Skärmavbild 2015-10-13 kl. 09.52.02Islam och jämställdheten

Nefise Özkal Lorentzen reser runt i världen och träffar muslimska män som kämpar för en mer jämställd tillvaro. Det handlar om kamp för kvinnors rättigheter, men också om mäns villkor och om manliga ideal. Nefise Özkal Lorentzen träffar bland andra Syaldi Sahude som är ledare för den första manliga feministgruppen i Indonesien, Laki laki baru. De anordnar en demonstration där män klär sig i korta kjolar för att protestera mot argumentet att män våldtar kvinnor för att de bär utmanande kläder. Han menar istället att ansvaret att inte våldta måste ligga på männen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s