Tyskland och Berlin

res.sli.seFilmen om Tyskland ingår i serien Upptäck Europa. Med hjälp av denna film om Tyskland kan man i undervisningen jämföra olika delar i landet med andra länder som ingår i serien. I filmen får vi veta en del om landets geografi, naturtyper, viktiga floder, berg, städer och andra platser. Hansan och landets näringar och handel med bl a Sverige tas upp samt hur Tyskland arbetar med hållbar utveckling. Vi möter tvillingarna Emilia och Lukas och får bl a reda på vad de gör i vardagen. Statsskick, religion och kultur i Tyskland presenteras också.

Filmen finns med tyskt tal och text och svenskt tal och text.

Det finns ett dokument skrivet av en pedagog om hur hen jobbar pedagogiskt med filmen.

3497I serien Upptäck Europas huvudstäder har turen kommit till Berlin – I filmen om Berlin tar Kerstin oss runt på de kända platserna i Tysklands huvudstad. I Berlin blandas gammalt och nytt. Den gamla staden har varit med om mycket under bl a kejsardömets och nazitysklands perioder. Efter andra världskriget delades staden upp och ledde till Öst- och Västberlin och en känd mur. Gerhard berättar om sin period som smugglare under den tiden. Efter att muren revs 1989 har staden genomgått stora förvandlingar och räknas idag som en spännande grön, modern, internationell stad inte minst kulturellt. Graziano är en italiensk ung konstnär som trivs i Berlin.

Hitta ett arbetsblad till filmen här

Ur Lgr11, centralt innehåll för ämnet Geografi år 4-6:

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Läs mer om andra delar i serien Upptäck Europa här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s