Kina – ett komplext tangram

kina_komplext_peking_webbild_360I filmkonceptet Kina – ett komplext tangram läggs ett kinesiskt kunskapspussel med sju olika filmer. Kina är stort och mångsidigt. Ett kinesiskt tangram har mångtusenåriga anor och består av sju bitar. Ett kinesiskt tangram skapar olika skepnader och förändrar sig snabbt – liksom dagens Kina!

Filmernas innehåll utgår från SO-ämnenas centrala innehåll i LGR11 med frågeställningar och material som utmanar elevens förmågor. Konceptet innehåller, när det är klart, sju filmer. Varje film berättar om den geografiska platsen men belyser olika centrala teman.

I nuläget finns tre filmer i Mediakatalogen – men fler kommer!

De titlar som finns är:

Peking – berättar om Kinas huvudstad Peking och belyser särskilt Kinas historia, Kinas politiska system och Kinas religioner. Dessutom får vi en inblick i en av Kinas skolor och utbildningens betydelse för kinesiska ungdomar.

Shanghai – handlar om Kinas ekonomiska centrum och handelsstad Shanghai. Filmen belyser särskilt Kinas ekonomiska utveckling och Kinas handel med Sverige. Filmen ger en inblick i jämställdhetens Kina och om hur det är att vara ung i Shanghai.

Hongkong SAR – ger oss en inblick i Hongkongs historia från flyktingstad och brittisk koloni till dess osäkra framtid efter Kinas övertagande. Filmen tar upp hongkongkinesernas kamp för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Filmen belyser också religionens och utbildningens betydelse samt hur det är att leva som ung i Kinas internationella och rika region.
Se exempel på handledning till filmerna här (Hongkong SAR)

Trailer:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s