Nu finns några nya filmer som handlar om Italien och Rom.

Italien1 kopiaItalien – geografi och historia – handlar om att Italien är bland de länder som lämnat mest avtryck i den europeiska historien. Först antiken, och sedan renässansen. Dagens Italien grundades och blev en stat 1861. Innan dess hade Italien bestått av små kungadömen. Italien skjuter ut som en stor stövel i vattnet ned mot Afrika och delar Medelhavet i en västlig och en östlig del. Landet är 120 mil långt från norr till söder. Här finns ett varierat klimat från snö till varmt medelhavsklimat. I filmen medverkar även svenska barn som ger sin syn på skillnaderna mellan Italien och Sverige. Ingår i den nya serien Upptäck Europa.

Handledning till filmen hittar du här

Italien2 kopiaItalien – Politik och vardagsliv  – handlar om hur det är att leva i Italien? Hur ser Italienare på sitt land? Varje år besöker över 30 miljoner turister landet. Det italienska köket är berömt över hela världen och pasta är den största exportprodukten. Familjen betyder fortfarande mycket i samhället. Här bor nästan 8 av 10 under trettio år hemma hos sina föräldrar. I folkmun kallas de ”mammonis”, alltså mammagrisar. Vi tittar också på hur det är att vara flicka och kvinna i Italien jämfört med Sverige. Italien har en ansträngd ekonomi och har en hög ungdomsarbetslöshet. Men vi får höra Italienare berätta om de positiva sidorna – och vad de som italienare är mest stolta över. I filmen medverkar även svenska barn som ger sin syn på skillnaderna mellan Italien och Sverige.

Handledning till filmen hittar du här

Colosseum_in_Rome,_Italy_-_April_2007Huvudstäder i Europa – Italien – Rom – Italiens kanske lite slitna huvudstad, men med en charm och karaktär som få städer har. Staden besöks varje år av sju miljoner turister. Här har människor levt och bott i tusentals år. Vi kan se spåren av gladiatorspel, torg och palats. Rom har fantastiska kulturskatter och religiösa sevärdheter. Här ligger Vatikanstaten, den katolska kyrkans egen stat. Men det finns även annan sida av staden, t ex stadsdelen Esposizione Universale di Roma, ofta förkortat EUR, som byggdes av diktatorn Mussolini inför världsutställningen 1942. Vi får höra hur det är att leva i Rom och även se fotbollens Roma… I filmen medverkar utrikeskorrespondenten Kristina Kappelin och berättar om sitt Rom. Ingår i den nya serien Huvudstäder i Europa

Handledning till filmen om Rom hittar du här

Passar  elever från år 4.