Mattemorden

Ronnie (Jacob Hultcrantz Hansson) jagar seriemördare i UR:s Mattemorden. © Foto: Daniel Dahlgren/UR. Får endast användas i samband med detta program.

Den nya dramaserien Mattemorden blandar mattegåtor med mystiska mord för att väcka intresse kring ämnet matematik. Mattemorden består av 8 avsnitt x 30 minuter (finns både syntolkad och teckenspråkstolkad version)

En kvinna hittas mördad på en biograf tillsammans med ett mystiskt meddelande. Det ska snart visa sig att mordet är den första i en serie kommande mord, där varje offer lämnas tillsammans med nya mattegåtor. Kriminalaren Esther (EvaMaria Oria) och matematikern Ronnie (Jakob Hultcrantz Hansson) ska tillsammans försöka knäcka koden för att stoppa seriemorden, som alla verkar hänga samman med olika matematiska problem. Syftet med serien är att skapa nyfikenhet kring ämnet matematik.

Programmets karaktär gör att det lämpar sig för gymnasiet och uppåt.

UR:s projektledare Ulrika Nulty:

–Goda matematikkunskaper är viktiga i ett demokratiskt samhälle. Utan dem kan man inte förstå vare sig sin privatekonomi eller samhället. Alla kan lära sig matte.

I samband med tv-serien Mattemorden erbjuds handledning på ur.se. Här finns möjlighet att utforska och räkna programmets mattescener i form av ett quiz som hör till varje avsnitt. Handledning till hela serien hittar du här

Det finns även en fin fördjupningssida med intervjuer med pedagoger och tips på hur du kan arbeta med serien.

UR har även skapat mattemorden.se, en interaktiv trailer. Där måste användaren lösa mattetal med snabb huvudräkning för att inte bli mördad. Det går också att dela resultatet och bjuda in vänner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s