The Cove

cove_300The Cove är en magstark dokumentär om en lugn lagun vid den japanska kusten där det finns en hemlighet som några desperata människor gör allt för att bevara.

Filmen tar sin början i Taiji, Japan, där den före detta delfintränaren Ric O’Barry vill ställa saker och ting till rätta efter att på 60-talet fångat och tränat de fem delfiner som spelade huvudrollen i TV-serien Flipper. O’Barrys nära relation till Flipper-delfinerna skapade en fascination för havets däggdjur och ledde till en radikal förändring av hans liv. En dag insåg han att känsliga, intelligenta och självmedvetna djur som är perfekt anpassade till ett liv i havet aldrig mer borde få fångas av människan. I en otillgänglig, glittrande vik omgiven av taggtråd och Tillträde Förbjudet-skyltar, utspelas den mörka verkligheten. Det är här som Taijis fiskare ger sig ut på jakt i skydd av mörkret, drivna av miljarderna från delfinunderhållningsindustrin och den ljusskygga handeln med kvicksilverförgiftat delfinkött. Arbetet är så motbjudande och konsekvenserna för den mänskliga hälsan så långtgående, att de inte skyr några medel för att hemligheten ska förbli bevarad.

O’Barry slår sig ihop med filmskaparen Louis Psihoyos och organisationen Ocean Preservation Society för att ta reda på vad som verkligen pågår i den lilla viken, och varför det angår hela världen. Med den lokala polischefen och fiskare i hasorna skapas ett Oceans Eleven- team med fotografer, experter på undervattensljud, specialeffektmakare, marinforskare, extremsportare och fridykare i världsklass, som tillsammans besitter kunskapen att genomföra en operation för att dokumentera de avskyvärda aktiviteterna i den lilla viken. Slutresultatet är en provokativ blandning av undersökande journalistik, eco-äventyr och fängslande bilder som tillsammans blir ett rop på hjälp. The Cove är regisserad av Louie Psihoyos och producerad av Paula DuPre Pesmen och Fisher Stevens.

Filmen har en gedigen handledning som är skriven av Svenska Filminstitutet och innehåller både tankar om hur man kan jobba vidare efter filmen, frågor att diskutera och ett källkritiskt tankesätt som man alltid bör ha även vid dokumentära filmer, som ju visar filmmakarnas subjektiva bild av ett problem eller företeelse.

Läs mer på filmens svenska hemsida

För den som vill engagera sig och se vad som är aktuellt idag kan man gilla filmens Facebooksida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s