Folkhemmet är en film om hur begreppet ”folkhemmet” etablerades i Sverige och vad det var som gjorde att Sverige under den här tiden sågs som ett framgångsland.
I en remissdebatt i riksdagen år 1928 yttrade den socialdemokratiske ledaren Per Albin begreppet Folkhemmet i ett tal som kom att kallas Folkhemstalet. Filmen handlar om socialdemokraternas rekordlånga tid vid makten mellan åren 1932-1976 då den svenska välfärden växte fram.
I filmen antyds att begreppet ”folkhemmet” ofta används i flera olika sammanhang. Stämmer det att det används fortfarande? Känner eleverna igen begreppet. Man brukar i vissa sammanhang prata om något som blir populärt hos det svenska folket och säga att det ”hittat ända in till folkhemmet”.
En handledning till stöd vid visning finns att hitta här
Ur syftet för ämnet Historia i Gy11:
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sin historiska bildning och förmåga att använda historia som en referensram för att förstå frågor som har betydelse för nuet och framtiden, samt för att analysera historiska förändringsprocesser ur olika perspektiv. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förståelse av olika tiders levnads- villkor och förklara människors roller i samhällsförändringar. Undervisningen ska bidra till insikt i att varje tids människor ska förstås utifrån sin tids villkor och värderingar.
I det centrala innehållet för ämnet Historia för år 7-9 i Lgr11 står att läsa att man ska ta upp:
Framväxten av det svenska välfärdssamhället.
Ur syftet för ämnet Historia i Lgr 11:
Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser. Eleverna ska genom undervisningen även ges förutsättningar att utveckla förmågan att ställa frågor till och värdera källor som ligger till grund för historisk kunskap. Undervisningen ska vidare bidra till att eleverna utvecklar förståelse för att varje tids människor måste bedömas utifrån sin samtids villkor och värderingar.