Sveriges kommuner

Sveriges kommunerDags att prata med din klass om om hur kommuner fungerar? Nu finns filmen: Sveriges kommuner – små som stora.

De människor som är folkbokförda inom ett visst geografiskt område skapar tillsammans en kommun. Och vi är alla bosatta i någon av Sveriges 290 kommuner. Den kan vara stor eller liten men de flesta arbetar på ungefär samma sätt. Men hur gör små kommuner för att klara sin ekonomi, kommer pengarna att räcka till och vilka problem ställs de inför?

Vi träffar Annika som arbetar i en av Sveriges mindre kommuner. I Sverige finns en lag som heter kommunallagen och där kan man bland annat läsa vilka rättigheter och skyldigheter en kommun har. Men hur bildades kommuner och vad gör kommunfullmäktige och kommunstyrelsen? Går det att engagera sig politiskt och samtidigt ha ett jobb? Filmen ger svaren. Kommuner styrs av politiker som valts direkt av oss medborgare och det betyder att vi har stora möjligheter att påverka och kontrollera kommunens arbete. Tittaren guidas genom filmen av ciceronen Angelica

En liten handledning hittar du här

Ur det centrala innehållet för ämnet Samhällskunskap år 7-9 i Lgr11:

  • Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort.
  • Vad skatter är och vad kommuner, landsting och stat använder skattepengarna till.

I det centrala innehållet för ämnet Samhällskunskap i Gy11 kan man läsa att man ska ta upp:

Demokrati och politiska system på lokal och nationell nivå samt inom EU. Internationella och nordiska samarbeten. Medborgarnas möjligheter att påverka politiska beslut på de olika nivåerna. Maktfördelning och påverkansmöjligheter i olika system och på olika nivåer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s