Malala

cin1633Malala Yousafzai blev snabbt en förebild för miljoner flickor efter att ha stått upp gentemot talibaner för sin egen och andra flickors rätt till utbildning. Den 9 oktober 2012, då endast 15 år gammal, sköts hon i huvud och nacke av talibantrogna. Attentatet inträffade efter att hon vägrat lyda ett förbud för flickor att gå i skolan. Hennes vänner, Shazia and Kainat, blev också skadade i samma attack, men till skillnad från Malala blev de kvar i Swatdalen under ständigt polisskydd. I den här filmen Malala – vägen till Nobels fredspris, reser regissören Mohsin Abas dit för att träffa Malalas vänner och samtidigt belysa de försämrade villkoren för kvinnors rättigheter.

Filmen om Malala är perfekt för undervisning om vikten av utbildning för alla och jämställdhet mellan flickor och pojkar. Den innehåller dock starka bilder och berättelser, och har rekommenderad åldersgräns 13 år.

Filmen kopplar till delar av det centrala innehållet i Lgr11 för ämnet Samhällskunskap och Religion i år 7-9. Exempel :

De mänskliga rättigheterna inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.

Hur mänskliga rättigheter kränks i olika delar av världen.

Religionernas roll i några aktuella politiska skeenden och konflikter utifrån ett kritiskt förhållningssätt.

En handledning till filmen hittar du här

Malala i Nyhetsmorgon om Nobels fredspris