På väg till skolan

PÅ VÄG TILL SKOLAN 70x100.inddAtt ta sig till och från skolan är för många barn det första tillfället att själva pröva sina vingar och ta ansvar. För vissa handlar det om att korsa en trafikerad gata utan sina föräldrar, och för andra är vägen till skolan lång och snårig. I filmen På väg till skolan får vi träffa fyra barn som bor i helt olika delar av världen, men som har något gemensamt – de har alla mycket långa och svåra vägar till skolan.

Jackson och hans syster Salome får gå 15 kilometer varje dag till sin skola i Kenya. Vägen är lång och förutom hettan hotas de även av vilda djur. Zahira och hennes vänner Noura och Zineb har 22 kilometer till skolan, och det är ingen lätt väg. De bor nämligen i de Marockanska Atlasbergen, och därför blir vägen till skolan mer av en klättring än en vandring. Men Zahira tycker att det är värt det, för hon vet att hon är del av en ny generation, en generation som får gå i skolan. Detta vet även Carlos, som är elva år och bor i Patagonien i Argentina. Han och hans syster rider 18 kilometer till skolan. Det sista barnet vi får träffa är Samuel, som bor vid Bengaliska viken i Indien. Han har ett handikapp som gör honom rullstolsburen, men det stoppar honom inte. Med hjälp av sina bröder tar han sig de fyra kilometrarna mellan sitt hem och skolan.

På väg till skolan handlar om fyra barn med siktet inställt på framtiden. Trots att de alla bor långt ifrån närmaste skola är de
fast beslutna att fortsätta utbilda sig och på så sätt ge sig själva möjlighet att forma sin egen framtid. Och det är allt annat än bara en uppvisning av barnslig naivitet. Det som visas i filmen är något djupt mänskligt – en stark framtidstro och en aldrig falnande kämparglöd.

En handledning till filmen hittar du här

Kopplingar finns till Lgr11 i ämnena Samhällskunskap och Geografi framför allt. Man kan diskutera barns rättigheter, mänskliga rättigheter, ojämlika levnadsvillkor eller skillnader mellan människors ekonomiska resurser.

Vad är egentligen skillnaden mellan en rättighet och en skyldighet? Är det en rättighet eller en skyldighet att gå i skola i Sverige? Eller både och?Jämför barnens egna tankar om att gå i den svenska skolan med tankarna hos barnen i filmen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s