Spice

Skärmavbild 2015-04-20 kl. 13.38.05Spice – hur farligt är det? Nu finns en film som tar upp drogen Spice. Passar för elever i år 7 och uppåt.

Det är en drog som kan vara lätt att få tag på men som kan vara väldigt beroendeframkallande och farlig. Men varför är just Spice så farligt?

Citat från internetmedicin.se:

I en drogvaneundersökning bland skolungdomar gjord i Göteborg 2013 så hade 53 % av de ungdomar i årskurs 9 som provat narkotika använt Spice (ca 5 % av alla elever). Bland elever i gymnasiets årskurs 2 som använt narkotika hade 42 % provat Spice (ca 8 % av alla elever). Dessa siffror antyder att Spice har blivit en relativt vanlig ungdomsdrog.

Köpet av Spice sker vanligen via internet på olika nationella eller internationella hemsidor eller utomlands i s k ”Head Shops”. Leveransen kommer med posten, ofta i s k små zip-påsar.

Spice har gett upphov till många allvarliga intoxikationsfall som varit intensivvårdskrävande och några fall med dödlig utgång finns beskrivna. Ett flertal fall med dödlig utgång är nu (slutet av 2014) under rättsmedicinsk utredning. Rapporter om akut njursvikt samt rapporter om akut hjärtinfarkt har publicerats.