Lore

lore_pressLore – en tysk film om tiden i Tyskland strax efter Adolf Hitlers död och att de allierade har tågat in i Tyskland.

Lore är berättelsen om en femtonårig flicka som med sina småsyskon lämnas vind för våg av sina nazistiska föräldrar i ett kaotiskt Tyskland efter krigsslutet i maj 1945. En film om medmänsklighet, om skuld och om det närmast omänskligt svåra i att ompröva åsikter man vuxit upp med och tagit för absoluta sanningar. Övergivna av sina föräldrar beger sig syskonskaran tvärs över den krigshärjade landsbygden och genom stadsruinerna för att söka skydd hos deras mormor, men i en värld utan propaganda vet tredje rikets arvtagare inte längre vad de ska tro på. När vägarna korsas med juden Thomas ställs Lores uppfostran på spel.

Filmen kan gärna användas i historieundervisningen kring andra världskriget. Det är bra med flera perspektiv/bilder av kriget och hur det påverkade människan. Man kan diskutera hur olika bilder det fanns av samma krig, beroende på vilken bakgrund man har och vilken upplevelse man haft. Diskutera filmen källkritiskt och jämför gärna med andra spelfilmer om samma tidsperiod.

Filmen kan med fördel även användas i språkundervisningen då de talar tyska. Filmen har dock endast svensk text.

Lore –  belönades under Stockholms filmfestival med priser för Bästa film, Bästa skådespelerska, Bästa foto och Bästa musik.

Länk till handledning för filmen hittar du här

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s