Storbritannien

Geografibaksida00Storbritannien är en union som består av England, Wales, Skottland och Nordirland.

Nu finns en serie i tre delar om Storbritannien att använda i undervisningen. Varje avsnitt har sin egen handledning med kopplingar till Lgr11. Se ett exempel här

Passar från ca 10 år och uppåt. Man kan välja mellan svenskt eller engelskt tal och med eller utan engelsk text.

I den första delen i serien om Storbritannien tittar vi närmare på Unionens geografi och historia. Trots sin relativa närhet till Sverige är klimatet helt annorlunda – och naturen skiljer sig också. Britter har alltid varit skickliga sjöfarare och blev redan tidigt en stormakt med kolonier – så spreds det engelska språket över världen. I filmerna pratar vi med britter och även elever från Svenska skolan i London – där de ger sin syn på Storbritannien. Idag lever nästan 40.000 svenskar i London.

I den andra delen i serien tittar vi istället på Unionens politik och ekonomi. När vi ser Storbritannien på teve syns ofta kungahuset som utstrålar pompa och ståt. I politiken är det full fart i Underhuset. Politiker buar, skränar och debatterar. Men hur fungerar det politiska systemet? Hur fungerar unionen rent praktiskt? Är det skillnad att bo i England, Wales, Skottland eller Nordirland? När man pratar om Storbritannien så tänker man också på ett strikt klassamhälle, något som britterna både älskar och hatar. I filmen pratar vi med britter och även elever från svenska skolan i London – där de ger sin syn på Storbritannien. Idag lever nästan 40.000 svenskar i London.

I den tredje delen i serien får vi bekanta oss med Unionens människor och kultur. Hur lever britterna? Vad gör de på fritiden? Hur skiljer sig britterna från svenskarna? Vi tittar på maten – och olika specialiteter i unionen. I Skottland äts inälvor i ko-magar. Här spelas fotboll, rugby och cricket. Nationalskalden Shakespeare etablerade den moderna teatern. Wales är känt för sången och på Nordirland syns de målade väggarna. Även i den här filmen pratar vi med britter och även elever från svenska skolan i London.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s