Lässugen säsong 2

tykmkvyjvjpttwzxelrx-2Nu har äntligen säsong 2 av det omtyckta programmet Lässugen börjat!

Den här omgången träffar vi en annan liten tjej som heter Lydia och hon gillar att vara ensam hemma när hennes föräldrar är iväg på sitt jobb som hockeyproffs. Men hon blir ofta lässugen och behöver hjälp med att läsa och då använder hon sin lässug för att hitta en bra uppläsare. Vi får träffa bland annat Susanne Reuter, Babben Larsson, Markoolio och David Batra.

Fantastiska sagoböcker presenteras…När prinsar stannar hemma… Sagan om det röda äpplet… Min vän Lage… m.fl.

Programmets syfte är att lyfta fram vikten av att läsa högt tillsammans med barnen och kan med fördel användas på föräldramöten i förskola och förskoleklass.

Har du missat den första säsongen av Lässugen? Den hittar du här

Nyligen publicerades en stor brittisk studie, The Millennium Cohort Study, som är gjord på 19 000 barn födda under början av 2000-talet. Barnen i studien har följts sedan de var 3 år, de började skolan vid fem års ålder och följdes kontinuerligt till dess att de fyllde 11 år.

Studien visar att de barn som regelbundet får sagor lästa för sig utvecklas i en högre hastighet och bättre än andra barn och att det i princip bara finns ett sätt att påverka barns intelligens- genom att läsa högt för dem. (källa: Språkutvecklare, Karolina Larsson)

Även Mats Myrberg, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet, har genom undersökningar kommit fram till att en sjuåring som börjar grundskolan i genomsnitt har ett ordförråd på 7 000 ord. En sjuttonåring som läser och/eller lyssnar till texter och som har blivit läst för mycket som liten har ett ordförråd på 50 000-70 000 ord, men en sjuttonåring som inte läser har ett ordförråd på 15 000-17 000 ord. För att klara av ett vanligt vuxenliv, att hänga med i nyhetssändningar, förstå en tidningsartikel och att kunna följa instruktioner och anvisningar krävs ca 50 000 ord. Grundläggande för att utveckla ordförrådet är att barnet blir läst för och samtalat med vilket stimulerar den egna läslusten, grunden för att vidareutveckla ordförrådet!

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )