Välja väg

xuug7cf8cubbllfq6erm I UR:s serie Välja väg möter du unga personer från Sveriges fem nationella minoriteter, bortom gamla föreställningar. Serien sänds med start den 1 april.

I Sverige har vi fem erkända nationella minoriteter; judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Välja väg är en serie som ska stärka personer från de nationella minoriteterna och ge ungdomar en inblick i hur jämnåriga från dessa grupper förhåller sig till att vara del av en minoritet och hur de ser på framtiden. Passar främst för gymnasiet.

I fem dokumentärfilmer berättar unga personer om det kraftfulla i att vara del av en minoritet. Men också om de baksidor och den förvirring som en dubbel identitet kan innebära. Det handlar om att vara ung och på väg ut i vuxenlivet – förväntningar, möjligheter och svårigheter.

Pajala State of Mind, 1/4
Tornedalingarna Rebecka och Sanna bor i Pajala och drömmer om det stora genombrottet med sitt gemensamma band The Magnettes. Men måste de offra sitt älskade Pajala för att klara det? Det handlar om att växa upp och följa sina drömmar men att samtidigt inte förlora sina rötter.

Inget ska stoppa mig, 8/4 (romernas internationella dag)
Francesca är 18 år, nyskild och rom. Francesca vill inte göra det som förväntas av henne, hon vill välja sin egen väg. Hon ifrågasätter traditioner samtidigt som hon känner lojalitet och stolthet med sin romska familj. Som gift gick hon inte i skolan, så nu efter skilsmässan vill hon satsa på en utbildning.

Suomalainen like mummi, 15/4
Svenskfinske Obi är 19 år och bor i Akalla i Stockholm. Han vill bli fotbollsproffs och framgångsrik rappare, men hans mamma Jaana hoppas att han ska läsa vidare på högsko­lan. Studenten närmar sig och det är snart dags för Obi att be­stämma sig. Han åker på en resa till Finland för att söka sina rötter och för att fira gammelmormor som fyller 90 år.

Bland kippor på kollo, 22/4
Glämsta är ett judiskt sommarkollo dit hundratals barn kommer varje sommar. På kollot kan man vara judisk på det sätt som passar en själv och samtidigt känna gemenskap. Du får följa de unga ledarna, som själva vistades på kollot som barn, och ta del av deras inre tankar om att vara judisk i dagens Sverige.

Antes jojk, 29/4
Ante känner sig vilsen. Han vet att han är same, men han kan inte känna det. Nu har han flyttat till Jokkmokk. Där kan han studera det samiska språket och hantverket. Dess­utom börjar han göra egna jojkar som blir ett verktyg för att uttrycka känslor och en väg till att hitta sig själv.