Kretslopp

Skärmavbild 2015-03-23 kl. 12.12.28Den här serien med 4 korta program, á 4 minuter,  går man igenom 4 olika grundämnens kretslopp. Med hjälp av animeringar får vi på ett pedagogiskt sätt lära oss om hur ämnenas kretslopp ser ut. Programmen går igenom kolets, kvävets, fosforns och vattnets kretslopp.

  1. Vatten – Vatten är en av de viktigaste substanserna på vår planet. Det är absolut nödvändigt, för alla levande organismer och många biologiska, kemiska och fysiska processer på vår jord. När forskare söker efter tecken på liv på andra planeter så letar de först efter vatten. Vi ska bland annat lära oss om avdunstning, transpiration och sublimering. allt för att förstå hur vattnets kretslopp går till.
  2. Kol – Hur ser kolets kretslopp ut? Jo, kolet är faktiskt i ständig rörelse – och vi ska titta närmare på hur allt hänger ihop. Kol finns över hela jorden, även i atmosfären och i haven. Det är en stor del av växternas fotosyntes och det förs mellan organismer. Allting levande – djur, växter och bakterier – innehåller kol.
  3. Fosfor – Fosfor är ett livsnödvändigt näringsämne för jordens alla växter och djur, även i hav och sjöar. Fosforns kretslopp är långsammare än andra kretslopp, det finns nämligen inte i luften.
    Fosfor är istället i ständig rörelse under mark; genom berggrunden, jorden, saltvatten och sötvatten och tas upp av levande organismer på olika sätt för att användas och så småningom släppas ut igen.
  4. Kväve – Kväve finns i alla levande organismers celler. Kväve är också den vanligaste gasen i atmosfären. Nästan 80 procent av atmosfären består av kvävgas. Vi ser hur kvävet ständigt tas upp, används och så småningom släpps ut i atmosfären igen av växter, djur och bakterier.

Programmen kopplar till ämnet Kemi i läroplanen. Syftet är att lära sig om olika ämnens kretslopp och spridningsprocesser samt att lära sig om några kemiska processer i mark, luft och vatten.

Se exempel på handledning som finns till varje program. Här om kol

Se en trailer för alla filmerna på denna sida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s