Game over

1586KM_Datorspelsmissbruk_DVD-omslagGame over – är en film om datorspelsmissbruk.

Vi svenskar spelar mest i Europa. Det är inspirerande och avkopplande. Men när går spelandet för långt? Vi tittar på de konsekvenser som överdrivet spelande kan leda till. Många vittnar om sömnsvårigheter, ointresse för fritidsintressen och förlorade vänner, försämrad hälsa, konflikter i familjen, sämre skolgång och betyg. Vi lär oss också att se tecken på ett datorspelsmissbruk. I filmen får vi träffa både f.d. datorspelsmissbrukare, terapeuter, experter, kuratorer, föräldrar och vanliga ungdomar som berättar om hur de ser på datorspelande. Vi besöker även en klinik för datorspelsmissbrukare.
Filmen syftar till att förklara vad datorspelsmissbruk är, vilka som kan vara i riskzonen och ger konkreta tips och råd för hur man kan undvika eller komma ur ett missbruk.

Det kan vara ett känsligt ämne att ta upp i klassen, men kan om man gör det på rätt sätt leda till intressanta och tankeväckande diskussioner bland ungdomar. Förhoppningsvis är den här filmen en bra utgångspunkt för diskussioner i ämnet.

Ämnen i läroplanen som kan kopplas till är framför allt Samhällskunskap och Idrott och Hälsa.  Filmen passar för år 7-9 , men även gymnasiet.

Kolla in handledningen här

sömnI vissa klasser/grupper passar det kanske att kombinera med filmen – Sömn. Sömn handlar om vikten av att få tillräckligt med sömn och vilka problem eller konsekvenser som det annars kan leda till. Läs mer i ett tidigare inlägg