BUFF…inte bara film

buffUnder BUFF-veckan (Barn och Ungdomsfilmfestival) mellan den 9 och den 13 mars i Malmö, händer det mycket för den som är intresserad av film och medier och arbetar i skolan!

TISDAG 10 MARS KL 10.00–17.00 på VICTORIATEATERN hålls ett filmpedagogiskt seminarium. Ingen föranmälan behövs, bara ett festivalpass.

I samarbete med Föreningen Film- och mediepedagogik, Pedagogisk Inspiration Malmö och Film i Skåne presenteras en rad spännande exempel på filmpedagogiskt arbete.

Ur programmet:

Station Next berättar om sin filmskola för ungdomar mellan 13 och 18 år från hela Danmark.  De arbetar i filmteam utifrån realistiska förutsättningar och får själva ta ansvar för produktionen.

Mediehuset Fanzingo i Botkyrka berättar om sin verksamhet och om några filmpedagogiska projekt.

Vad händer i Malmö? Konstnärligt utforskande som arbetsmetod för elevers delaktighet i beslutsprocesser och ett par exempel på film- och mediepedagogiska projekt på gång.

Föreningen film- och mediepedagogik presenterar olika exempel från övriga Sverige, bland annat berättar Monica Wigren om hur hon utvecklat sitt arbete med att skapa film tillsammans med gymnasiets introduktions- elever i Visby.

Jonas Myrstrand berättar om projektet Historiens skuggor, ett samarbete mellan Västarvet, Studio Jox och Kultur i Väst, som är en filmapp för unga om Västsveriges historia.

Into Film arbetar för att film ska vara en central del i ungdomars upplevelser av kultur och lärande. Genom sin filmklubbsverksamhet som finns över hela Storbritannien har de en viktig roll i att sprida film till unga och spännande erfarenheter av att arbeta med ungas delaktighet. Pip Eldridge, Director of Strategy and Development på Into Film, berättar mer om deras arbete.

Skärmavbild 2015-03-02 kl. 08.55.10ONSDAG 11 MARS KL 9.00–17.00 arrangeras Skolbiodag – Inspirationsdag om filmen som lustfyllt läromedel. Kostar 700 kr. Anmälan på http://www.filmiskane.se

Svenska Filminstitutet och Film i Skåne bjuder in lärare, filmpedagoger och alla med intresse för barn och unga, film och undervisning till en gemensam heldag Skärmavbild 2015-03-02 kl. 08.55.47om nyttan och nöjet med filmen som pedagogiskt verktyg!

Dagen startar med en föreläsning om de estetiska ämnenas roll i pedagogikens historia och ett inspirationstal av Sveriges första filmambassadör för barn och unga. Därefter diskuteras filmpedagogikens många olika möjligheter och hur vi på mikroperspektiv kan se på, samtala om och skapa film tillsammans med elever. Eftersom den svenska animerade filmen i år fyller 100 år är det ett av dagens teman!

Det blir filmvisning, klassrumsexempel och regissörsbesök. Därtill lunch, fika och goda möjligheter att nätverka och utbyta erfarenheter

Medverkande gäster: Filmambassadören Suzanne Osten, forskaren Anders Burman, animatören Nils Claesson, Helene Mohlin från produk- tionsbolaget MINT, animationspedagogerna Dancing Animation, läraren och forskaren Maria Söderling, elever och lärare från Filminstitutets Kompisskola, en hemlig filmregissör med flera.

Obs! Sista anmälningsdag är den 5 mars!