En film om yttrandefrihet

En-film-om-yttrandefrihet-100x135Apropå händelsen i Paris som föranledde kampanjen ”Je suis Charlie” har ju begreppet yttrandefrihet diskuterats flitigt i media och förhoppningsvis även i klassrummen. En film som kan vara ett stöd eller en diskussionsstartare i ämnet heter  – En film om yttrandefrihet.

Vi får träffa journalister, författare, jurister och ungdomar som berättar hur de ser på yttrandefrihet och demokrati. Vad innebär yttrandefrihet? Vilka friheter och begränsningar finns inom vår yttrandefrihet?

En handledning finns till som innehåller bra diskussionsfrågor i samband med filmen och tips om uppgifter att arbeta med efter man har sett programmet .

Programmet berör delar av läroplanen för både grundskola år 7-9 och gymnasiet i ämnen som Samhällskunskap, Svenska och Bild.

Ungdomar i andra mindre demokratiska länder än Sverige är ofta avundsjuka på vår starka yttrandefrihet. Känner eleverna i Sverige till sitt privilegium och vilka skyldigheter och rättigheter som ingår? Och anser de själva att de är priviligierade som svenskar i denna fråga?

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s