Simon och ekarna

simon_och_ekarna_blu_raySimon och ekarna är en film med tema: Historia, Värdegrund, Litteratur på film

Filmen bygger på Marianne Fredrikssons populära roman och beskriver arbetarpojken Simons uppväxt och mognad till vuxen man. En tid som inte minst färgas av andra världskrigets inverkan på hans egen familj vars stora livshemlighet kommer att uppdagas när Simon till slut får svaret på vem han egentligen är? 

Simon växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa.

Simon och Ekarna bygger på Marianne Fredrikssons hyllade roman med samma namn och är den första filmatiseringen av någon av hennes böcker. En film om identitet, klass, drömmar samt hur människor från till synes skilda världar kan mötas, växa och bindas samman av inre gemenskap och yttre hot.

Frågor som kan diskuteras i samband med filmen är t.ex.: Utanförskap, främlingsfientlighet, frigörelse från föräldrarna, vikten av studier, är alla ämnen likvärdiga vid studier, Sveriges roll i andra världskriget, Hur påverkade andra världskriget oss som land, medborgarna?

En filmhandledning hittar du här

Du kan hitta filmen i mediakatalogen här

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s