Glasblåsarns barn

glasblc3a5sarns-barnGlasblåsarns barn är en av de underbara berättelser som ingår i Svenska Filminstitutets stora skolbioprojekt Boken på duken – en satsning på film som läsfrämjare i skolan. Boken av Maria Gripe och filmen av Anders Grönros är tillsammans ett fantastiskt inspirerande material för roliga läs- och skrivövningar i klassrummet.

På andra sidan floden, i det stora slottet bor Härskaren med sin Härskarinna. Härskarens största glädje i livet är när han kan uppfylla någon av Härskarinnans önskningar. En dag önskar hon att hon hade barn, en pojke och en flicka… Flaxa Mildväder, en snäll häxa som kan se in i framtiden ser också Härskarinnans önskning. Genast varnar hon Glasblåsarn Albert som bor i en liten stuga med sin familj, och som har två små barn, Klas och Klara. Varningen kommer dock för sent, och de två barnen rövas bort till slottet…

Rek. från åk 2

Citat från http://www.sfi.se:

Marias Gripes berättelse Glasblåsarns barn är på många sätt en klassisk saga om två syskon som blir bortrövade till ett land där ingen kärlek finns, berättad i en karg och uttrycksfull stil och med inslag av häxor, spådomskonst och övernaturligheter.

Men vid närmare betraktelse finns här ingen ren ondska eller godhet, utan människorna är snarare offer för olyckliga omständigheter och gör så gott de kan och förstår inte alltid när de gör någon illa.

I Anders Grönros filmversion har Gripes saga blivit en suggestiv, expressionistisk film med inslag av skräck men också av kärlek och försoning. Här tas filmens många konstnärliga möjligheter verkligen tillvara och sagan om Klas och Klara, deras fattiga föräldrar, de rika men olyckliga Härskaren och Härskarinnan samt de två häxorna Milda och Nana blir till en hyllning till filmkonsten.

Observera: Av pedagogiska skäl rekommenderar vi att man läser Maria Gripes bok som högläsning i klassrummet innan man ser filmen. Dels därför att boken lämpar sig så väl för just högläsning, dels för att filmen ter sig mindre skrämmande när man vet att berättelsen slutar väl.

En omarbetad ny filmhandledning hittar du här

Du kan låna filmen i Mediakatalogen. Hitta den här