Plugga bättre

plugga-bc3a4ttre-2Plugga bättre är en programserie om studieteknik för år 4-6, men passar säkert även lite äldre elever.                                    En grupp sjätteklassare i en av Stockholms skolor ställs inför en rad utmaningar och erbjuds studiesmarta sätt att klara dem på. Det visas upp nya och annorlunda sätt att klara skolan, vilket ökar lusten och motivationen hos eleverna. Allt för att kunna plugga mer effektivt och lära sig så mycket som möjligt. Finns antingen som 8 st halvtimmeslånga program.

Tipsa gärna dina elever om programmen! De kan se dem så ofta och hur många gånger de vill med hjälp av elevinlogg i Mediakatalogen. Länk till alla avsnitt

Avsnitten handlar om:

1. Mindmap – Alex är väldigt nervös inför en redovisning han ska hålla inför klassen där han måste använda sina egna ord och inte får läsa innantill.

2. Lästeknik – Vi möter Lawen som kämpar med ett arbete om Rumänien. Hon får lära sig olika lästekniker för att komma igenom all fakta hon samlat in: sökläsning, skumläsning, stryka under och dela upp stycken.

3. Koncentration – Carlos tappar koncentrationen och gör slarvfel på matteproven. För att det ska gå lättare att koncentrera sig får Carlos testa att använda öronproppar på lektionerna och ta en liten paus då och då.

4. Anteckningsteknik – Parnian får i uppdrag att föra hela klassens anteckningar vid ett studiebesök. För att bli snabbare och mer effektiv på att anteckna får hon träffa universitetsstudenter som visar hur man hinner skriva så mycket som möjligt.

5. Hjärnan – Melina och Michael ska tillsammans med en klasskompis ta reda på så mycket de kan om hjärnan. De träffar hjärnforskaren Katarina Gospic som visar hur en hjärna ser ut och var de olika funktionerna sitter.

6. Minnesteknik – Hur kan man på ett bättre sätt få all fakta man lär sig i skolan att fastna? Hur kan man minnas allt lättare och ha kvar det i minnet även efter prov?

7. Glosor – Hur kan man göra pluggandet av glosor lite lättare och roligare? Att sitta med boken och traggla kvällen innan provet har många gjort, men vad finns det mer för knep.

8. Det stora provet – Under en termin har sjätteklassarna fått extra coachning i studieteknik och tipsen de fått kommer väl till användning. Eleverna ska nu ha ett stort avslutningsprov innan de får sina första betyg.

Programmen finns även i komprimerade versioner på ca 15 minuter.

En kommentar