Fakta droger

Fakta droger är ett material som består av tre programserier

1STARTBILD DROGERFakta droger- kortfilmer en serie på 10 kortfilmer för år 7-9 om ANT.

Alkohol och tobak är fortfarande de vanligaste drogerna bland tonåringar i Sverige. Men samtidigt som tonåringarna faktiskt dricker allt mindre så gror en cannabistrend i storstäderna. Och tullen larmar om att de beslagtar allt mer narkotika som beställts via internet. Vi träffar olika personer som berättar om sina erfarenheter av droger. Bland andra möter vi Olivia som förlorade sin pappa till alkoholen, läkaren som tar emot överdosfallen på akuten och Caroline som rökte cannabis under hela sin tonårstid. Fakta ges om hur till exempel hur alkohol kan påverka ditt omdöme, vad cigarettrök gör med dina lungor och vad man egentligen menar med nätdroger.

Skärmavbild 2015-02-09 kl. 15.44.13Droger- dokumentärer – Tre dokumentärer om ungdomar som kommit i kontakt med droger på olika sätt.

Varför dricker man? Vad händer med ens relationer när man röker på? En dokumentärserie om ungdomars relation till alkohol och droger. Vi följer ungdomar som själva berättar om längtan efter fest, äventyr, flykt, frihet och befrielse från ångest. Gemensamt för dem alla är jakten på ruset.

Skärmavbild 2015-02-09 kl. 15.28.24Föräldrasnack om droger  – Sist men inte minst viktigt, två program för föräldrar

Som tonårsförälder kan man fortfarande påverka sina barn – också när det gäller attityder till alkohol och droger. Men hur pratar vi med våra tonåringar utan att det slutar i gräl och misstänksamhet? Hur visar man att man bryr sig utan att det uppfattas som att man snokar och förhör? Träffa föräldrar som delar med sig av sina erfarenheter, tankar och oro och socionomer och psykologer som ger konkreta tips på vilken hjälp man kan få. ”Föräldrar måste bli mycket mer medvetna och våga stå för vad de tycker”, säger Björn Lindström, en av de medverkande föräldrarna.

Det finns en handledning som innefattar båda programserierna och tar upp alla avsnitt och tipsar om metoder för arbetet i klassrummet. Den innehåller även diskussionsmaterial om man vill använda föräldraprogrammen på ett föräldramöte t.ex.. Hitta handledning här

Ur handledningen :

Ambitionen har varit att skapa ett material som förbereder eleverna på situationer som kan uppstå i kontakt med droger och alltså inte ett material som i första hand skrämmer eleverna från att testa droger. Filmerna ska väcka elevernas intresse att diskutera och fundera kring droger. Målet är att utveckla deras förståelse för samhällets lagar och normer, öka deras kunskaper om hur droger påverkar kroppen samt göra dem källkritiska. Genom att eleverna får ta ställning till olika dilemman kan de själv lättare göra bra val i livet.

Skolämnen som berörs i handledningen: Samhällskunskap. Bild, Biologi, Svenska samt Idrott och Hälsa