En film om Laleh

lalehPassa på och se den nya dokumentären om en av våra käraste artister just nu, Laleh. ”Jag är inte beredd att dö än”

I den här dokumentären kommer vi lite närmare en av Sveriges mest hyllade, men samtidigt mest privata, artister. Laleh berättar om uppväxten i Iran, om flykten till Sverige via Sovjet och om ungdomsåren i Hammarkullen. En film om liv och död, men också om musiken som en individuell och mycket personlig process. Fredrik Egerstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm har följt Laleh i två år.

Svenska filminstitutet har tagit fram en filmhandledning till filmen som finns fram till den 2 mars att se på SVTplay

Filmen innehåller många fina och känslosamma scener och bl.a. Benny Andersson medverkar. Den kan passa för att diskutera mycket men till exempel: skapande, konstnärskap, personlig utveckling och entreprenörskap.

Passar från år 7-gymnasiet.


 

Ur artikel från svt.se 29 januari 2015:

Laleh Pourkarim är en av Sveriges mest uppskattade artister, ständigt återkommande på de svenska festivalscenerna.

I ”Jag är inte beredd att dö än” har de båda regissörerna försökt få en inblick i den kreativa processen bakom Lalehs musikskapande. Ett mångfacetterat arbete då Laleh både producerar och skriver sina egna låtar.

Kalle Gustafsson Jernholm är textförfattare och före detta basist i det svenska bandet The Soundtrack of Our Lives. Fredrik Egerstrand har tidigare gjort en dokumentär med artisten José Gonzales.

Varför ville ni göra en dokumentär om Laleh?

– För att vi tycker att hon har en unik position i svenskt musikliv, med tanke på att hon gör hela processen själv. Hon är en solitär i den världen hon verkar. Vi ville komma in i hennes huvud, förstå vad hon tänker, vad händer där, säger Fredrik Egerstrand.

Dokumentärfilmens titel är tagen ur artistens låt ”Vårens första dag”, och behandlar ett ständigt återkommande ämne i Lalehs texter.

– Hon gör en i öronen lättsmält popmusik, men alla texter handlar om döden, det är de kontrasterna som vi tycker är intressanta, säger Fredrik Egerstrand.

I den dryga timmen långa dokumentären berättar Laleh öppenhjärtigt om sitt liv. Allt från sin födsel i Iran, till familjens flykt via Sovjet och Tyskland till Sverige.

– När jag gör musik så får jag skapa min egen värld, tid och plats, jag får möta hopp och höjder. Men under inspelningen av den här filmen fick jag istället återskapa verkligheten och möta mig själv, säger Laleh i ett pressmeddelande.

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s