Vilja veta!
MIK – Medie- och informationskunnighet är något som bör vävas in i all undervisning i skolan, på ett naturligt sätt. En nödvändig kompetens för alla i samhället.Statens medieråd har skapat MIK rummet som en resurs med kurs för pedagoger, lektioner för elever och annat bra material.
Förbered er redan nu inför MIK-veckan, den 9-13 februari: planera in en lektion om barns och ungas medieanvändning. ”Vilja veta!” är ett lektionsförslag för mellanstadiet respektive högstadiet och består av en en-timmeslektion om vår medievardag.
Syftet med lektionen är att barn och vuxna ska lära sig mer om varandras liv på nätet, så att fler vuxna – lärare, föräldrar samt övrig skolpersonal – talar med och möter barn och unga kring vardagen på nätet. I materialet finns också förslag på övningar för att eleverna ska komma igång och reflektera över livet på nätet rörande både möjligheter och risker. Lektionerna har samma inledande uppgift, men sedan skiljer de sig i upplägg och innehåll – ett för mellanstadiet och ett för högstadiet. Du som lärare kan förstås använda materialet utifrån just dina elevers nivå och behov. Varje lektion tar ungefär 60 minuter.
Tanken med lektionen är att man oavsett förkunskaper ska kunna börja diskutera medveten medieanvändning. Så planera in en lektion om vår medievardag redan nu, för att uppmärksamma MIK-veckan, den 9-13 februari 2015. Kanske kan det bli ett sätt att komma igång med ett mer långsiktigt arbete om medveten medieanvändning?
Läs och ladda ned ”Vilja veta” här.
Vad är MIK-veckan?
För andra året i rad uppmärksammar Statens medieråd medie- och informationskunnighet, MIK, under en hel vecka (9-13 februari). Under veckan presenterar de ny statistik kring barns och ungas medieanvändning samt lanserar resurser för att stärka barn och unga till medvetna medieanvändare. Syftet med MIK-veckan är att öka medie- och informationskunnigheten och fördjupa förståelsen för barns och ungas medievardag. MIK-veckan vänder sig till nära-barn-professionella och föräldrar, och sammanfaller med Safer Internet Day 2015, tisdagen den 10 februari. Veckan går även att följa via deras Facebook-sida och på Twitter. Hashtag är #MIKveckan och #SID2015.
Safer Internet Day 2015
Alla är välkomna att engagera sig på Safer Internet Day den 10 februari 2015. Temat i år är ”Creating a better internet together”. Här är några av de aktiviteter som sker på Safer Internet Day:
- En lektion om barns och ungas medievardag (”Vilja veta!”, se ovan)
- Safer Internet Day film: http://youtu.be/cSCjCGxsCgw
- Thunderclap. Vill du också delta? Anmäl dig här. Läs mer om Thunderclap: www.thunderclap.it
- Surfa Lugnt-priset och paneldiskussion i riksdagen: följ webbsändningen mellan kl 9-10 här: www.surfalugnt.se