Att vara barn för 100 år sedan

1591KM_BarnForHundraArSedan_DVD-omslagAlla barn tycker det är spännande att få veta mer om och är nyfikna på hur man levde förr i tiden.

Att vara barn för 100 år sedan tar upp hur  barns vardag var i Sverige för 100 år sedan. Vi lär oss om hur det var att gå i skolan för 100 år sedan, hur det kunde se ut hemma och vad man gjorde på fritiden.
Tyko, Sara och Bruno guidar oss under den här filmen, samtidigt som vi möter Ulla-Britta Larsson som berättar hur livet var för henne när hon var liten.

En pedagog i f-3 i Sundbyberg uttrycker sig om filmen så här:

En mycket vacker och informativ film om hur barn hade det för 100 år sedan. Filmen visar enkla jämförelser mellan livet förr och nu utifrån barnens perspektiv. Den visar på frågeställningar som barn kan känna igen och den är perfekt till att starta ett temaarbete om barn förr och nu.

Hitta handledning här

Ur Lgr11, syftet för ämnet Historia

Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet på historia och bidra till att de utvecklar kunskaper om hur vi kan veta något om det förflutna genom historiskt källmaterial och möten med platser och människors berättelser.

I det centrala innehållet för ämnet Historia kan man också läsa följande:

år 1-3

Använda en historisk referensram som inne- fattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer.

Skildringar av livet förr och nu i barnlitteratur, sånger och filmer, till exempel skildringar av familjeliv och skola. Minnen berättade av människor som lever nu.

år 4-6

Vad historiska källor, till exempel dagböcker och arkivmaterial, kan berätta om Sveriges historia och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s