Prinsessa

original-6Prinsessa – I en mycket fin debutroll av Zandra Andersson får vi träffa Maja , 18 år som bor i en hopplöst bonnig småstad någonstans i Sverige. Även Maria Lundqvist gör som vanligt en underbar rollprestation som mamma till Maja.

Hennes högsta och enda dröm är att bli skådespelare. Hon vill stå i centrum, att alla ska se henne, den vackra människa hon är inuti. Det är bara lite svårt att se. Maja är kraftigt överviktig, klumpig och socialt missanpassad. Erika Sohlman är 28 år och dokumentärfilmare från Stockholm. När hon träffar på Maja ser hon ett utmäkt tillfälle att skapa tragikomisk underhållning på Majas bekostnad. Lycklig över att äntligen få den uppmärksamhet hon förtjänar, tar Maja tacksamt emot chansen att bli filmad. Vi får följa Maja och hennes kamp att förverkliga sina drömmar under sista terminen på gymnasiet, delvis filmat genom Erikas dokumentärkamera. Det är en komisk skildring med tragiska inslag.

Filmen som kom 2009 finns som strömmande Mediakatalogen och passar från ca år 7. Den kan användas som underlag för diskussioner kring exempelvis självbild, drömmar, feminism och dokusåpor. Se filmhandledning här

Kuriosa…vid en premiärvisning av filmen under BUFF i Malmö fick jag (Claire, skolbiosamordnare) chansen att ställa en fråga till regissören Teresa Fabik samband med visningen. Jag undrade hur hon tänkte om Prinsessa som skolbiofilm. Hennes svar var ”att hon aldrig tyckte att hon fick se några vettiga filmer under sin skoltid och att hon inte hade tänkt på filmen som en skolbiofilm” Jag tänker att det var synd att hon inte fick chansen att se en film som Prinsessa under sin egen skoltid, för då hade hon varit mycket mer positivt inställd till film i skolan….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s