Att leva med Aspergers

Att leva med Aspergers syndrom– en film som passar från ca 12 år och uppåt

Skärmavbild 2014-12-19 kl. 14.08.35Jimmy har Aspergers syndrom. För honom innebär det att han tycker att vissa sociala situationer är jobbiga, och att han kan bli förvirrad om det ingår för mycket detaljer i ett sammanhang. Han är inte ensam
om att ha Aspergers – i Sverige räknar man med att ungefär 4-5 personer av 1000 har Aspergers syndrom. Det som däremot är unikt är upplevelserna av funktionsnedsättningen. Även om Aspergers symptom ofta kännetecknas av sociala svårigheter och på hur man hanterar information i hjärnan så yttrar den sig olika hos olika personer. Jimmy tycker om att umgås med andra människor, men uppstartssträckan kan vara svår.

I filmen får vi följa Jimmy när han jobbar som volontär på en filmfestival. Vi får se honom i mötet med andra människor, och ta del av hans brinnande filmintresse. Jobbet på filmfestivalen är för Jimmy ett stort steg på vägen mot ett riktigt jobb. Men det är inte helt lätt, och han måste hela tiden utmana sig själv och sin diagnos. Jimmy kämpar på och när filmfestivalen är över har han inte bara lärt sig mer om film, utan också fått vänner och ett högre självförtroende.

Hitta handledning till filmen här

För yngre elever , från 10 år finns programmet Orka: Kaveh har inga kompisar – (UR) från november 2013

Kaveh har Aspergers syndrom. Han har lätt för sig i skolan och har ett eget specialintresse: han kan nästan allt om tåg. Problemet är att han har svårt att behålla sina kompisar. De tycker han är tjatig och att han pratar för mycket om samma sak. Att ha problem med kompisar är vanligt när man har asperger. Vi träffar Tindra, Fanny och Tim, som också har Aspergers syndrom. De berättar vad de tror att Kaveh kan göra för att behålla sina vänner. De tipsar även Kavehs kompisar om vad de kan tänka på för att det ska bli lättare att vara med Kaveh. Vi träffar också Joanna som trots sin asperger vill ha ett socialt liv som alla andra. För henne har nätet blivit ett sätt att kommunicera och hitta nya kompisar

3413642_2048_1152För elever från 6 år finns radioprogrammet Hemma hos oss: Eric(UR) från oktober 2014. 

Allt är väldigt ordnat hemma hos Eric. Det måste det vara om hans mamma och bror ska trivas. De tål inte höga ljud och oordning. Erics mamma och bror har adhd/add och asperger. När Erics bror Adam tycker att det är för stökigt hemma åker han hem till mormor. Där är det lugnt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s