Spelfilm för gymnasiet

Idag blir det tips om 10 nya spelfilmstitlar i mediakatalogen. Vissa filmer passar på grund av sitt innehåll bäst för elever i gymnasiet, men det är alltid upp till dig som pedagog att bedöma om en film passar i din grupp. De kan mycket väl passa även år 7-9 i många fall. Du bestämmer!

De första filmerna i listan finns som strömmande och övriga finns att låna som DVD! Klicka på bilden för att komma till varje film.

Missa inte de tidigare filmtipsen för år 1-3år 4-6 och år 7-9!

The Railway Man

Baserat på en sann historia om en man som under Andra världskriget arbetade på dödens järnväg. Efter att kriget är slut, men såren fortfarande öppna, bestämmer han sig för att jaga människorna som var ansvariga för den tortyr som han utsattes för. Kan bli intressanta diskussioner om moraliska dilemman eller en möjlighet att vara källkritisk, jämföra filmens bild av andra världskriget med verkligheten.

Lejonhjärtat

Teppo är en nynazist i fyrtioårsåldern. Han blir blixtförälskad i Sari. De två flyttar ihop och Sari presenterar Teppo för hennes tioåriga son Roope, som är mulatt. Teppo måste konfrontera och övervinna sina egna fördomar, liksom pojkens. Roope försöker bli av med sin nya styvfar på alla tänkbara sätt. När Sari blir plötsligt sjuk och intagen på sjukhus lämnas de båda ensamma.

Lore

Regissören Cate Shortland tar oss till andra världskrigets sönderbombade Tyskland för en lyrisk och konfrontativ överlevnadsberättelse sedd från förlorarsidans perspektiv. Tonåriga Lore lämnas av sina föräldrar och hon blir själv ansvarig för att leda sina fyra syskon mot säkerhet, men det forna Nazityskland har fallit och lögnen hon levt har krossats till spillror.

Metalhead

Året är 1970, Black Sabbath har precis spelat in sin första skiva och markerar därmed födelsen av Heavy Metal. Samma år föds Hera Karlsdottir på ladugårdsgolvet till sina föräldrars bondgård, i en by på Islands karga men stillsamma landsbygd. Livet går stilla fram på bondgården, men när Helgas bror plötsligt omkommer i en traktorolycka förändras allt.
För att lindra sin sorg, sin längtan och sitt samvete mantlar Helga sin brors roll, bokstavligen. Med den tuffaste skinnjackan och sin nya stenhårda persona förvandlas hon till den mest hänsynslösa hårdrockare Island skådat, och snart sätter hennes uppror formligen eld på tillvaron!

Smärtgränsen

En ung flicka flyttar till en ny stad med sin far efter att hennes mor dött. I den nya skolan utsätts hon för mobbning och sexuella trakasserier, vilket leder till en upplösning som är omöjlig att glömma.
Vinnare av Un Certain Regard i Cannes och Mexikos Oscarsbidrag 2013. Stark och oerhört smärtsam.

DVD

Stolthet och fördom

I centrum står familjen Bennets fem döttrar Elizabeth, Jane, Lydia, Mary, och Kitty. En dag flyttar den rike ungkarlen Mr Bingley till trakten. Han faller snart för familjen Bennets äldsta dotter, Jane, och Mrs Bennett tror att hon säkrat framtiden för en av sina döttrar. Men i Mr Bingleys sällskap följer också en krets av välbärgade människor ur Londons societet. Bland dem Bigleys gode vän, den snygge, men snobbige Marc Darcy.

Sebbe

Sebbe är 15 år och nästan man. Han bor med sin mamma i en lägenhet som är alldeles för trång. Sebbe gör sitt bästa. Han slår aldrig tillbaka. Han älskar sin mamma för att han inte kan annat. Han säger inte emot. Han förlåter när hon sviker. Han vill vara stark. Men hon är svag. Och allt blir svart.

A royal affair

1700-talets upplysningsvindar har ännu inte nått det ”ruttna” kungadömet Danmark. Där folket förtycks under adeln och en religiös överhet, medan kungen sprattlar som en marionett i ministrarnas järngrepp. Plats på scen för upplysningsmannen Struensee. ”A Royal Affair” beskriver fyra dramatiska och avgörande år i vår skandinaviska historia genom äventyret, kärleken och passionen för nya politiska tankar.

Jakten

Filmen handlar om 40-åriga Lucas som äntligen har lyckas styra upp sitt liv. Efter en tuff skilsmässa har han träffat en ny flickvän, fått nytt jobb och är på god väg att bygga upp relationen med sin tonårige son Marcus. Men något går fel. Inte mycket egentligen – bara en liten lapp, en slumpmässig lögn. Och medan snön faller och julljusen tänds, sprider sig den slumpmässiga lögnen sakta men säkert – som ett virus. Chocken och misstänksamheten frodas och det lilla samhället befinner sig plötsligt i ett tillstånd av kollektiv hysteri, allt medan Lucas kämpar ensam med näbbar och klor för att få behålla sitt liv och sin värdighet. Jakten är en skildring av hur en lögn blir sanning – en modern berättelse om häxjakt, orättvisa, skuld och förlåtelse.

The King’s speech

Albert, hertigen av York och tronarvinge till den brittiska kronan efter sin bror, lider av svår stamning och dålig hälsa och inom kungahuset ifrågasätts hans lämplighet som tronarvinge. Hans problem hålls hemligt för allmänheten men blottas då han gör sitt första publika framträdande och håller tal inför miljontals radiolyssnare. Alberts fru Elizabeth tar med sig sin motvillige man till den självlärde talpedagogen Lionel Louge som med sina okonventionella metoder försöker råda bot på Alberts stamning.  En perfekt film för den osäkre talaren…

För fler tips på filmer för gymnasiet som jag skrivit om tidigare sök på kategori spelfilm eller etikett gymnasiet.