Spelfilm för år 7-9

Idag blir det tips om 10 nya spelfilmstitlar i mediakatalogen. Det blir fokus på filmer för elever i år 7-9. Givetvis kan filmerna passa även andra åldrar.

Alla filmer går att strömma! Klicka på bilden för att komma till varje film.

Missa inte filmtipsen för år 1-3 och år 4-6!

Det kommer tips om filmer för gymnasiet strax. Håll utkik!

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott

Familjens äldre garde skulle inte önska annat än att deras två söner skall ta över familjeföretaget, gifta sig, skaffa barn och se till att Cantones efternamn bevarar sin glans i generationer. Men vad familjen vill och vad sönerna vill är två helt olika saker. (Italienskt tal)

 

Franska för nybörjare

Under ett år har Julie Bertuccelli (Trädet) följt en grupp elever i åldrarna 11 till 15 år, som nyligen anlänt till Frankrike och går i förberedelseklass för att lära sig franska. De kommer från många olika länder – Irland, Serbien, Brasilien, Tunisien, Kina och Senegal – och de har kommit av många olika skäl. Vi får ta del av samtal, konflikter och glädjeämnen hos en skara tonåringar som alla bär på en önskan om att förändra sina liv. (Franskt tal)

Jag och mina två mammor

Den lilla pojken, Jung, växer upp på ett barnhem i Seoul och adopteras som femåring till en belgisk familj, som redan har flera egna barn. Trots att Jung försöker passa in avslöjar hans annorlunda utseende ett utanförskap och känslan av att inte passa in förstärks. När ännu ett barn från Korea adopteras blir Jung avundsjuk och börjar bråka i skolan. Men han mår också bättre när han tecknar och identifierar sig med österländsk kultur. Ändå är relationen med familjen svår och Jung brottas med identitetsproblem. Har han en självklar plats i familjen? En animerad biografisk film i samma stil som Persepolis och Waltz with Bashir. (Franskt tal, svensk, fransk text eller otextad)

Mellan väggarna

På en skola i en fransk förort förbereder sig lärarna för ett nytt skolår. Med högt satta ambitioner möter de sina elever, men det konfliktfyllda livet utanför skolans väggar kryper sig på. Läraren François försöker bryta den onda cirkeln och skapa ordning, men eleverna ifrågasätter både hans auktoritet och hans budskap. Den publik och kritikerrosade Guldpalmsvinnaren är ett starkt drama, förgyllt av fantastiska skådespelarinsatser. (Franskt tal)

Goddag Chefssnopp

Filmen handlar om 17-åriga Eva som har Tourettes syndrom. Ibland kan hennes tics driva henne till vansinne men allt som oftast är Eva glad och tillfreds med livet. I familjen blir hon accepterad för den hon är, men när pappan blir arbetslös störs balansen i familjen. Tillsammans med sin excentriska farmor och farbror Bernie tar Eva till allt mer drastiska planer för att rädda familjens ekonomi. Det här är varmhjärtad komedi om kärlek, tolerans och om sjukdomen Tourettes syndrom. (Tyskt tal, svensk eller tysk text eller otextad version finns)

John Rabe

1937. Den tyske affärsmannen John Rabe har bott 30 år i Kina när han blir hemkallad till Berlin. Men under avtackningsceremonin bombar japanerna Nanjing och Rabe gör ett drastiskt val som blir livsavgörande för hundratusentals människor. Tusentals mil från nazismens Europa, räddade en man 200 000 människor undan en historisk massaker. Han blev känd som Kinas svar på Oscar Schindler. John Rabe, i regi av Oscars vinnaren Florian Gallenberger, är ett spännande filmmöte mellan Schindlers list och Solens rike. En tankeväckande och stark film baserad på verkliga händelser. (Tyskt och engelskt tal)

Mandela

Mandela – vägen till frihet sträcker sig över Nelson Mandelas extraordinära liv, från hans barndom på landsbygden till hans kröning som den förste demokratiskt valde Sydafrikanske presidenten. Det är en spännande historia om en vanlig man som antog sitt livs utmaning och segrade – ett intimt porträtt av den ikon som nyss gick ur tiden, men som alltid kommer att leva kvar. Filmen bygger på Nelson Mandelas självbiografi och är skapad med hans välsignelse.(Engelskt tal)

Ligg med mig

Alma är en 15-årig tjej i en sömnig norsk småstad som drömmer om att finna någon att älska och att bli av med oskulden med. Men inte nödvändigtvis i just den ordningen. Till hennes mammas stora förargelse tar denna längtan sig uttryck i dyra telefonsexsamtal. På en skolfest hamnar hon i en intim och inte så lite pinsam situation med Artur ­– alla tjejkompisars stora favorit – och blir till åtlöje i hela skolan. (Norskt tal)

Arcadia

Tolvåriga Greta är inte allt för entusiastisk när hon väcks av sin pappa och oförberett tvingas ut på en kust-till-kustresa genom USA. Hon och hennes syskon hamnar på en omskakande roadtrip, med en uppstressad pappa bakom ratten som pendlar mellan manisk fascination inför landskapet som omger dem, och hysterisk avsky mot den negativitet han tycker bemöter honom. De har bråttom till ett jobbtillfälle i Kalifornien, menar han och vidhåller att barnens mamma snart kommer att göra dem sällskap. Gretas lillebror hänförs av äventyret och hennes storasyster är mest fokuserad på pojkvännen som hon har åkt ifrån, men Greta själv börjar undra om familjen verkligen kommer att återförenas. (Engelskt tal)

Prinsessa

I en hopplöst bonnig småstad någonstans i Sverige bor Maja, 18 år. Hennes högsta och enda dröm är att bli skådespelare. Hon vill stå i centrum, att alla ska se henne, den vackra människa hon är inuti. Det är bara lite svårt att se. Maja är kraftigt överviktig, klumpig och socialt missanpassad. Erika Sohlman är 28 år och dokumentärfilmare från Stockholm. När hon träffar på Maja ser hon ett utmäkt tillfälle att skapa tragikomisk underhållning på Majas bekostnad. Lycklig över att äntligen få den uppmärksamhet hon förtjänar, tar Maja tacksamt emot chansen att bli filmad. Vi får följa Maja och hennes kamp att förverkliga sina drömmar under sista terminen på gymnasiet, delvis filmat genom Erikas dokumentärkamera. Det är en komisk skildring med tragiska inslag. 

För fler tips på filmer för år 7-9 som jag skrivit om tidigare sök på kategori spelfilm eller etikett 7-9.

8 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s