Last stop Fruitvale Station

fruitvale_stationDagens tips är filmen Last Stop Fruitvale Station som är långfilmsdebuterande Ryan Cooglers verklighetsbaserade drama om Oscar Grants sista dag i livet, innan han tragiskt sköts till döds av polisen i San Fransisco Bay Area 1 januari 2009.

Det är en viktig och fascinerande film om en händelse som upprepar sig i liknande format då och då. Bra diskussionsgrund i klassen om fördomar, segregering, maktförhållanden, sociala medier m.m.

Last Stop Fruitvale Station har bland annat belönats med Stora jurypriset och Publikpriset i Sundance, Prix de l’avenir, Framtidspriset, i Cannes, pris för Bästa regidebut på Stockholms filmfestival och pris för Bästa regigenombrott och Bästa skådespelargenombrott på Gotham Awards.

Artikel ur HD om filmen:http://hd.se/kultur/film/2014/01/10/doden-ar-en-polis/


 

Paralleller kan dras till aktuella händelser under hösten i USA, som många av er säkerligen följt i media.

Lördagen den 9 augusti sköts den 18-årige Michael Brown ihjäl av polis. Brown var obeväpnad, hade lyft armarna, men träffades av sex skott som avlossades av polisen Darren Wilson.

Wilson hade kallats till området av ett helt annat skäl, men ombads att patrullera vidare efter ett butiksrån. Det var då han hamnade i gräl med Brown och en kamrat till honom när han sa åt dem att gå upp på trottoaren – och bråk uppstod som slutade i en skur av skott från Wilsons tjänstevapen.

Brown var svart i likhet med den stora majoriteten i Ferguson. Wilson är vit i likhet med nästan hela poliskåren i staden.

Läs mer : http://www.svd.se/nyheter/utrikes/inget-atal-for-dodsskott_4132695.svd

Bild från nojesguiden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s