Vintersagor

image_large-2På förskolebio onsdag 3 december visas två korta filmer.

Ett matinéprogram för de allra minsta med en svensk kort film och en lite längre rysk, som bägge handlar om fantasins förunderliga kraft:

Prick och Fläck snöar in (8 minuter) –

Vita prickar singlar ner utanför Prick och Fläcks fönster. Det är SNÖ som yr och flyger där ute. Med snö kan man bygga en snögubbe, ha snöbollskrig och göra snöänglar – Prick och Fläck provar på allt! Men plötsligt börjar det snöa små vassa flingor på tvären och blåsa hårt. Snön fastnar över hela kroppen, inte en enda prick syns på Prick och var är Fläck, var är huset? Åh, där är Fläck! Helt insnöad! Men varför rör inte Fläck på sig när Prick knuffar? Har Fläck frusit fast alldeles? Plötsligt välter Fläck och går i bitar – nu blir det hemskt och farligt!

Min vän Choo-Choo (24 minuter)

Ingen ser den lilla pojken. De vuxna har middag med dans och har inte tid. Pojken drar sina föräldrar i benen och kryper sedan in under bordet. Till slut ger han upp och sitter ensam på sitt rum och tittar ut genom fönstret. På sjön nedanför huset åker en liten flicka skridskor med sin mormor. Då får han nog. Han klättrar upp på vinden där fladdermössen bor och rotar bland all bråte som är samlad där. En boxhandske blir ett bra huvud, en kudde blir kroppen med hjälp av ett par hängslen och vips har han gjort sig en egen mormorsfigur, en babuschka, som han kallar Choo-Choo. Det visar sig snart att Choo-Choo har magiska egenskaper och kan både skrämma bort faror och hitta på roligheter. Den kvällen när pojken helt utmattad till slut somnar är det med ett nöjt leende på läpparna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s