Vi lär oss mer om kroppens kemi

Sol7323_Vitaminer_Mineraler_DVD-omslagI tre olika filmer om kroppens kemi får vi lära oss om flera byggstenar som vi behöver. Vi får följa några idrottande ungdomar som berättar om sitt förhållande till kost och träning och hur de äter för att få i sig vad som är nödvändigt och bra för kroppen.

I programmet Vi lär oss om: Fetter tar vi reda på vad fetter är för något, hur kroppen använder fett och hur vi får i oss fett.

Viktiga begrepp som tas upp och förklaras i filmen är triglycerid, omättade fetter och, mättade fetter.

Fett är livsviktigt för din kropp. Fett ger dig massor av energi, det isolerar kroppen och fungerar som stötdämpare. Men det finns olika sorters fetter – och vissa fetter är nyttigare än andra. Äter man för mycket dåligt fett så kan man få hälsoproblem.

Hitta handledningen till Vi lär oss om: Fetter, här

I filmen Vi lär oss om: Proteiner, ska vi ta reda på vad protein är för något, hur kroppen använder protein och hur vi får i oss protein. Viktiga begrepp som tas upp och förklaras i filmen är essentiella och icke essentiella aminosyror, högkvalitativa protein och lågkvalitativa protein.

Proteiner behövs för en massa funktioner i din kropp. Bland annat bygger de upp dina muskler, ditt skelett och din hud. Proteiner hjälper också kroppen att bilda viktiga ämnen.

Hitta handledningen till Vi lär oss om: Proteiner, här

I filmen Vi lär oss om: Vitaminer och mineralämnen, får vi en överblick över vilka uppgifter vitaminer och mineraler har och varför det är viktigt att få i sig alla ämnen.

Vi får även reda på vad oxidanter och antioxidanter är för något och att vi ska äta en varierad kost för att få i oss alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver.

Vitaminer och mineralämnen samarbetar med varandra i många processer i våra kroppar. De är kemiska ämnen, men hur hjälper de våra kroppar och vad skiljer dem åt?

Hitta handledningen till Vi lär oss om : Vitaminer och Mineralämnen här.

Ur Lgr11 syfte för ämnet Kemi:

Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Fler filmer om kroppens kemi hittar du här

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s