Istidens giganter

istidens Istidens giganter är en produktion av BBC Earth. Passar för alla åldrar. I dokumentärseriens tre delar reser forskare tusentals år tillbaka i tiden för att följa spåren av istidens giganter. Med modern kriminalteknologi och animationer väcks utdöda djur till liv igen. Varje film är indelad i kortare avsnitt. I filmens handledning finns information om innehåll och när avsnitten börjar och slutar. Det går även att välja svensk dubbning vid de textade partierna så att yngre barn hänger med.

Sabeltandens rike

Los Angeles asfaltssjöar i USA bär spår från ett blomstrande djurliv under istiden. Men hur kunde inlandsisen innebära ett milt klimat för delar av landet? Möt en sabeltandstigerhona och hennes ungar som levde här under istiden. Se hur glyptodonter och mammutar levde. Lär dig mer om den Laurentiska inlandsisen, förstå istidens påverkan på klimatet, och se hur panteologer använder modern teknik för att undersöka hur djur levde för tusentals år sedan.

Grottbjörnens rike

En grottbjörnsfamilj som sökt vinterskydd får oväntat besök av ett grottlejon – spåren efter deras kamp går att se än idag… Hur påverkades det globala klimatet när inlandsisen bredde ut sig i Europa? Hur kunde den moderna människan, homo sapiens, överleva kylan? Möt grottbjörnar, ullhåriga mammutar och noshörningar. Se hur arktisk sisel och neandertalare levde och kämpade för sin överlevnad. Följ panteologer och arkeologer som arbetar med deras spår.

Den sista av de stora

Ovoso är en mastodont som fått sin första unge. Men hon lever i en hård tid… Mammutar, jättesengångare och andra av istidens giganter överlevde kylans järngrepp. Men när det blev varmare dog de ut. Var det klimatet de inte klarade? I den här filmen undersöker panteologer och geologer olika teorier om varför många av de stora giganterna dog ut först efter istidens slut. Med hjälp av fossil från djur, pollen och sporer hittar man möjliga svar – ett av dem pekar på människan.

Filmserien om istidens giganter möter flera delar i  geografi och biologi utifrån det centrala innehållet för ämnena i Lgr11:

I årskurs 1-3, samhällsorienterande ämnen

Människans uppkomst, vandringar, samlande och jakt samt införandet av jordbruk

I årskurs 1-3, biologi

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer

I årskurs 4-6, biologi

Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel i faktatexter och tidningsartiklar

I årskurs 7-9, geografi

Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen

I årskurs 7-9, biologi

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Naturvetenskapliga teorier om livets uppkomst. Livets utveckling och mångfald utifrån evolutionsteorin

 

 

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s