Sy sy sy

Sy sy sy 2014Äntligen några program som passar slöjdundervisningen….

Svenskarnas textilkonsumtion har ökat med hela fyrtio procent de senaste tio åren. Men vad är det vi köper? I UR:s nya tv-serie Kvalitet tar programledaren Camilla Thulin med tittarna på en resa långt bortom provrummen. Det handlar om vackra material, unika hantverk och olika klädstilar. Men också om konsumentkunskap om bland annat de kemikalier som finns i flera av de plagg vi köper idag. Kvalitet har premiär 15 oktober.

Vad är god kvalitet? Hur sköter jag mina läderskor, lagar en tröja, tvättar bort rödvinsfläcken? I höstens UR-program Kvalitet utforskar Camilla Thulin klädernas väg från ursprung till kropp. Vi får se hur virkning, vävning, flätning, sömnad, broderi samt batik tar form och tillsammans med Camilla Thulin tvättar, lagar, handlar och kvalitetstestar vi.

”Vi slänger och konsumerar väldigt mycket kläder i dagens samhälle, vilket ju är en katastrof miljömässigt. I det här programmet vill vi bredda kunskapen om hur man väljer rätt plagg och tar hand om kläder så att de håller i många år framöver”

säger Camilla Thulin.

Förutom tips och trix blir det reportage och tester från världens olika hörn. Hur ser livet ut för de som jobbar med att sy våra kläder? Varför är barnarbete ett genomgående inslag i bomullsframställning? Och hur mycket kemikalier innehåller egentligen våra kläder?

”Jag tror tittarna kommer bli chockade över hur mycket kemikalier det är i exempelvis en t-shirt med plasttryck”,

säger programmets konsumentreporter Ricardo Garcia.


 Alla program hittas efterhand som de sänds i mediakatalogen.

I UR:s satsning om kvalitet, hållbarhet och mode ingår också:

Sy sy sy
Seriestart 15 oktober
Designern Jenny Hellström inspirerar åtta ungdomar till att sy sina egna plagg. Dessutom får vi en inblick i klädhistoria och användbara sy-tips att ha med oss i vardagen.

Varje program har en egen handledning med tillhörande mönster! Se exempel här

Bäst klädd

Start lördag 18 oktober – radioprogram
Programledare Sagal Hussein Omar synar det vi bär på våra kroppar. Under tio lördagar i P4 handlar det om mode, konsumentmakt och hur vi med en liten budget kan vara både välklädda och medvetna.

Bildningsbyrån – Tyg och Otyg
Start måndag 1 december – radioprogram
Vad är det som luktar i nya jeans? Suger huden upp kemikalierna som finns i kläderna jag har på mig? Och vad är skillnaden mellan bomull och polyester? I fyra program utgår Bildningsbyråns reporter Lovisa Haag från ett vetenskapligt perspektiv när hon undersöker olika aspekter av våra kläder.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s